21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. MAI: Sancțiuni de peste 6.000 de lei, aplicate până la ora...

UPDATE. MAI: Sancțiuni de peste 6.000 de lei, aplicate până la ora 19.00. Turism electoral la Constanța. Un primar le promite pâine alegătorilor. Jandarmii din Afganistan și-au exprimat opțiunea

UPDATE 19.00: Ministerul de Interne a aplicat, până la ora 19.00, sancțiuni în valoare de peste 6.000 de lei și a înregistrat 190 de sesizări, a anunțtat Monica Dajbog.

Oamenii legii cercetează 47 de infracțiuni, dintre care cele mai multe se referă la vot fără drept sau la votul multiplu.

În total, au fost mobilizați peste 50.000 de polițiști, pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor, a precizat purtătoarea de cuvânt a MAI.

UPDATE 17.00: Polițiștii au înregistrat, până la ora 17.00, 148 de sesizări și au aplicat 111 sancțiuni .

Cele mai multe sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni au fost în Bucureşti – 26 şi judeţele Dâmboviţa – 16, Mehedinţi – nouă, Dolj şi Telorman – câte opt.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, a precizat că cele mai multe sesizări au fost primite, prin numărul de urgenţă 112, de la partide politice şi prin constatarea angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, până la ora 17.00 au fost date 111 amenzi, dintre care 101 pentru încălcarea legislaţiei electorale.

"În alte 40 de situaţii sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea unor posibile infracţiuni", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Una dintre aceste situaţii a fost înregistrată în Bucureşti, unde o persoană ar fi introdus în urnă două buletine de vot.

În judeţul Buzău, se fac cercetări faţă de o persoană care ar fi votat de două ori la secţii diferite.

În localitatea Baia de Fier, din judeţul Gorj, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce o persoană a fost surprinsă oferind diverse bunuri votanţilor. Totodată, în localitatea Stoina, din acelaşi judeţ, un bărbat este cercetat pentru vot multiplu.

În judeţul Mehedinţi, în comuna Brezniţa Ocol, un bărbat a fost amendat după ce a sfătuit mai multe persoane să voteze un anumit candidat. În acelaşi judeţ, în comuna Livezile, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai multe persoane sfătuiesc cetăţenii, în zona secţiei de votare nr. 210, cum să voteze. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, aceste persoane au fost sancţionate contravenţional.

În judeţul Ilfov, a fost primită o sesizare potrivit căreia reprezentanţi ai unor ONG-uri însoţesc în cabina de votare persoanele care îşi exercită dreptul la vot. Poliţiştii au mers la secţia de votare pentru efectuarea cercetărilor.

În municipiul Alexandria, judeţul Teleorman, o persoană a sesizat la poliţie că a fost agresată de un cetăţen, pe motiv că l-ar fi fotografiat cu telefonul mobil. În această cauză a fost întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe.

Monica Dajbog a mai spus că toate sesizările privind turismul electoral sunt verificate pentru a se stabili dacă este vorba de săvârşirea unor infracţiuni.

Ministerul Administrației și Internelor informează că au fost apliate 52 de sancțiuni pentru diverse abataeri privind scrutinul de duminică. În județul Constanța a fost semnat turism electoral. Alegătorii sunt corupți cu pâine.

De la deschiderea urnele de vot, au fost înregistrate 59 de sesizări referitoare la diferite situații care privesc posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Din verificările efectuate până la această oră, 14 dintre acestea nu s-au confirmat. Cele mai multe evenimente au fost sesizate în București – opt, în județele Dâmbovița, Dolj și Mehedinți – câte șapte și Giurgiu – patru, informează Ministerul de Interne.

Toate aceste situații sunt verificate punctual și se iau măsurile legale corespunzătoare.

În urma sesizărilor primite, până la această oră au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, dintre care 48 privesc încălcarea legislației electorale.

Sunt efectuate cercetări în șase situații, reprezentând posibile infracțiuni.

Avem un caz de infracțiune de corupere a alegătorilor înregistrată în comuna Cogealac din jud. Constanța, unde viceprimarul a sesizat faptul că dintr-un autovehicul se distribuie pâine, în scop electoral. Se fac cercetări pentru a se stabili care este situația de fapt.

Un agent de poliție din localitatea Bistra, județul Alba, s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 66 de ani a împiedicat-o pe soția sa să-și exercite dreptul de vot.

După ce cu o zi înainte bărbatul solicitase, în numele soției sale, care este netransportabilă, o urnă mobilă, în această dimineață a refuzat accesul membrilor comisiei de la secția de votare în locuință. Această faptă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În județul Dâmbovița, Poliția a fost sesizată de mai mulți cetățeni după ce în această dimineață au găsit afișe electorale lipite pe parbrizele autoturismelor.

Autorii – în număr de 3 – au fost identificați și sancționați cu amendă contravențională.

În județul Giurgiu, o persoană din localitatea Bicu a sesizat structurile MAI că membrii biroului electoral al secției de votare nu i-au permis să voteze, invocând faptul că persoana ar avea probleme psihice.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști s-a stabilit că persoana respectivă este înscrisă  în evidențele medicale cu afecțiuni psihice, fapt care nu îi permite să voteze.

Un alt caz a fost în București, unde s-a primit o sesizare prin 112 cu privire la faptul că, la secția 185, un alegător a introdus în urnă două buletine de vot. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Cercetările continuă și în acest caz.

Am avut o situație și la Vaslui, unde prefectul județului a solicitat Biroului Electoral Județean schimbarea președinților a patru secții de votare, deoarece ieri aceștia au plecat acasă cu ștampilele de control. Scoaterea materialelor necesare pentru votare din secție este strict interzisă, lucru comunicat atât public în videoconferințele organizate la nivelul MAI, cât și în ședințele de instruire cu toți președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare. Procesul electoral nu a fost suspendat și s-a desfășurat sub coordonarea locțiitorilor președinților birourilor electorale.

Pentru alegerea unor noi președinți a fost organizată de către preşedintele tribunalului o tragere la sorți din rezerva de magistrați și juriști.

Totodată, au existat situații punctuale când președinții birourilor secțiilor de votare au solicitat angajaților MAI verificarea unor persoane care s-au prezentat la vot. Până la clarificarea tuturor situațiilor de către structurile MAI, procesul de votare a fost întrerupt la cererea președinților birourilor secțiilor de votare pentru perioade limitate de timp.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităților de poliție, Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale. Până la acest moment, 489 dintre persoanele reținute sau arestate preventiv, care și-au anunțat intenția de a vota, și-au exercitat dreptul de vot.

Totodată, precizăm că până la această oră și-au exercitat dreptul de vot și jandarmii aflați în misiune în Afganistan. Ei s-au deplasat pe rând la secția de votare pentru a putea asigura continuitatea misiunilor. Votarea s-a desfășurat fără probleme într-o secție amenajată în aceeași bază în care se află și colegii de la MApN.   

Așa cum au făcut de la deschiderea urnelor de vot, angajații MAI vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale, iar orice încălcare a legii va fi sancționată.

Cele mai citite

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă