15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMafia Pietei Sudului, sustinuta de o anumita parte a Politiei

Mafia Pietei Sudului, sustinuta de o anumita parte a Politiei

Mafia pietelor se dovedeste de neclintit. De 8 ani, Piata Sudului a fost privatizata printr-o licitatie frauduloasa, dar nimeni nu a luat vreo masura. De 8 ani, unei firme din respectiva piata i-au fost luate abuziv bunurile (in valoare de 3 miliarde de lei la acea vreme), dar nu s-a intamplat nimic. Si astazi firma devalizata are proces cu cel care a cumparat piata si cu Politia, care i-a sustinut abuzurile.

Licitatie trucata, contracte insuportabile pentru pietari

In 1999 a fost privatizata Piata Berceni-Oltenita. Firma Mecotrans – patron Traian Hojda – a devenit noul proprietar. S-a mai scris despre modul fraudulos in care firma a preluat Piata Berceni. Actele contabile depuse la licitatie indicau ca firma Mecotrans avea castiguri. In realitate, firma lucra in pierdere. Actele fusesera falsificate. La cercetari, reprezentantii Mecotrans au declarat ca “din greseala” semnul minus dinaintea sumei fusese trecut plus. De altfel, primarul de atunci, Marin Lutu, a si fost inchis pentru licitatii trucate.
Noul patron a impus celor care isi desfasurau activitatea in piata contracte cu trei sute la suta mai mari. Firma Popas Turistic avea o macelarie – construita pe o suprafata de 113 metri patrati – pentru care platea chirie. A refuzat sa plateasca suma ceruta de Hojda. Mai ales ca avea inca 6 luni in care era in vigoare contractul incheiat cu primaria. Firma lui Hojda a fost notificata ca Popas Turistic nu poate incheia un nou contract decat dupa expirarea celui vechi, cu primaria.

Abuzuri incredibile

Traian Hojda trece la represalii. Este taiata apa la magazinul firmei Popas Turistic. Sunt chemate organele de control, desi magazinul fusese deja inchis. Hojda porneste un proces de evacuare impotriva firmei Popas Turistic. Castiga procesul, dar urmeaza recursul.
Mecotrans incepe executarea silita de evacuare. Popas Turistic face recurs si obtine, automat, suspendarea executarii. Se retrage si executorul angajat. Cu toate acestea, firma lui Traian Hojda trece la fapte. Vine o echipa formata din lucratori care incep sa dezafecteze macelaria firmei Popas Turistic. Plutonierul major Ion Chelu si doi gardieni sustin toata operatia, desi executarea era suspendata. Bunurile din magazin sunt carate cu camionul. In 2001, cand se petrec faptele, valoarea bunurilor era de doua miliarde de lei, iar constructia – de un miliard de lei.

Fals al Politiei

Popas Turistic a facut plangere penala impotriva abuzurilor si pentru a-si recupera bunurile. A reclamat si abuzurile Sectiei 15 de Politie, condusa de comandantul Nelu Lupu.
Hojda il da in judecata, pentru calomnie, pe patronul firmei Popas Turistic, Vasile Cioceanu. Sectia 15, sub semnatura lui Nelu Lupu, ii trimite o adresa lui Hojda in care il anunta ca, in urma cercetarilor, nu se confirma cele reclamate. Traian Hojda foloseste adresa in proces. O alta adresa, in aceeasi perioada, semnata tot de comandantul Nelu Lupu, catre Directia Generala a Politiei, sustine ca cercetarile in cazul sesizat de Vasile Cioceanu sunt continuate.

Cazul – musamalizat, bunurile – pierdute

Abia in 2005 cercetarile sunt incheiate. Spargerea magazinului a fost musamalizata. In urma cercetarilor s-a “constatat” ca magazinul fusese fortat pentru a se face o igienizare strict necesara.
Despre bunuri, firma Popas Turistic a aflat, tarziu, ca se afla la ADP Sector 4. Reprezentantul firmei a mers, cu un procuror, sa inventarieze bunurile. Din acestea disparusera 50 la suta. Restul erau in stare de degradare. Cercetarile declansate de plangerea penala pentru recuperarea bunurilor sunt inca in curs, dupa ce plangerea s-a plimbat intre Parchet si Politie timp de un an.
Pe rol, la Curtea de Apel Bucuresti, se mai afla doar procesul in care Vasile Cioceanu, patronul firmei Popas Turistic, cere pedepsirea comandantului Nelu Lupu pentru fals si a lui Traian Hojda, patronul Mecotrans, pentru trafic de influenta.

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă