13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMAE rus deplânge lipsa progreselor în discuţiile cu SUA şi NATO,după semnarea...

MAE rus deplânge lipsa progreselor în discuţiile cu SUA şi NATO,după semnarea acordului

Ministerul rus de Externe a deplâns marţi lipsa progreselor în discuţiilor ruso-americane şi Rusia-NATO privind sistemul de apărare antirachetă, în condiţiile în care Washingtonul şi Bucureştiul au semnat marţi acordul în acest dosar, potrivit Mediafax.

“Noul acord româno-american privind desfăşurarea de interceptori SM-3 şi a sistemului Aegis la fosta bază aeriană română de la Deveselu şi decizia recentă a Ankarei de a găzdui un radar american de alertă incipientă AN/TPY-2 dovedesc faptul că Statele Unite pun rapid în practică proiectul de scut antirachetă în Europa, pe fondul lipsei progreselor în discuţiile Rusia-NATO şi Rusia- Statele Unite în ceea ce priveşte apărarea antirachetă”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministrul român de externe Teodor Baconschi şi secretarul american de stat Hillary Clinton au semnat marţi, la Washington, acordul privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american în Europa, proiect de apărare care a constituit în ultimii ani un motiv de tensiuni cu Rusia.

Şefa diplomaţiei americane a declarat că semnarea acordului reprezintă un pas diplomatic critic către implementarea sistemului şi va poziţiona România ca actor central în sistemul de apărare antirachetă al NATO.

În noiembrie 2010, la Consiliul NATO-Rusia de la Lisabona, a fost aprobată ideea de a crea un scut antirachetă comun NATO-Rusia. Însă cele două părţi nu au reuşit încă să ajungă la un acord privind configurarea scutului. În timp ce Alianţa pledează pentru două sisteme independente, dar coordonate, Moscova insistă pentru un sistem comun, divizat în sectoare de responsabilitate.

Cele mai citite

Ghid complet despre tâmplărie din aluminiu

Tâmplăria din aluminiu a devenit o alegere populară pentru multe proiecte de construcție și renovare datorită proprietăților sale durabile și esteticii versatile. În acest...

Alocațiile nu vor fi plătite înainte de Paște

Pentru luna mai, alocațiile vor fi virate pe 8 mai și nu înainte așa cum se întâmplă cu plata pensiilor, potrivit unei comunicări făcute...

Ziua Muncii a adus proteste violente în mai multe orașe din Franța și Turcia

Proteste violente au loc, miercuri, în mai multe orașe din Franța și Turcia. Manifestările la care participă zeci de mii de oameni sunt organizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă