10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMAE cere românilor din străinătate să dea dovadă de înțelegere

MAE cere românilor din străinătate să dea dovadă de înțelegere

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite cetăţenilor români din străinătate să dea ”dovadă de înţelegere" şi le recomandă "să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află", informeză Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul transmis duminică seară, că "s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate". În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ''au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC", menţionează sursa citată.

Citește și: FOTO. UPDATE. Peste 200 de persoane, într-un protest spontan la MAE, din cauza cozilor mari la secțiile din străinătate.Tinerii cer DEMISIA lui Corlățean:”Copy-paste la tipizate, nu la doctorate”. MAE: Am acționat conform deciziilor emise de BEC

"În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare", continuă MAE în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe "constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale".

Citește și: Mai mulți alegători au intrat cu forța Ambasada din Paris pentru a vota. Personalul diplomatic a solicitat ajutorul forțelor de ordine. Bogdan Mazuru, ambasadorul la Paris, discută cu ptotestatarii

"În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez", mai transmite ministerul, în comunicat.

MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă