16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMAE: avertisment de călătorie în Grecia. Cum sunt afectaţi transportatorii români

MAE: avertisment de călătorie în Grecia. Cum sunt afectaţi transportatorii români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenţionează pe cetăţenii români asupra unor blocaje de drumuri în Grecia. “Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează Republica Elenă că, la frontiera cu Bulgaria, Vama Promachonas va fi blocată pentru încă 24 de ore, începând de astăzi”, informează un comunicat al MAE, citat de Agerpres

De asemenea, fermierii au format baraje pe mai multe tronsoane rutiere, fapt care va genera mari întârzieri în deplasarea pe teritoriul Republicii Elene, astfel: zona Bralos, pe DN Atena – Lamia şi în zona Kileler, pe vechiul drumul naţional Larissa – Volos; în zona Kefalovrysos – Aitoloakarnania, DN Antirio – Ioannina; Valea Tempi – Larissa, Autostrada Patra – Atena – Salonic (pe durată nedeterminată); intersecţia Nikea – Thessalia, pe DN Atena – Salonic; în zona Canalului Corint, pe DN Atena – Corint; Podul Evinou de pe DN Antirrio – Mesologgi, blocat în intervalul orar 18,00 – 21,00. 

Având în vedere că situaţia blocajelor rutiere este în permanentă schimbare, se recomandă şi verificarea individuală a rutelor avute în vedere de către persoanele interesate de tranzitarea teritoriului elen. Între timp, secretarul de stat grec la Transporturi şi Infrastructură, Panayiotis Sgouridis, şi-a prezentat miercuri seara demisia, pe fondul unei fronde sociale contra proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii, au anunţat serviciile premierului Alexis Tsipras, scrie AFP. Toate sindicatele şi mai ales agricultorii protestează de mai multe săptămâni faţă de o reformă a sistemului de pensii, dictată de creditorii ţării (UE şi FMI), vizând să majoreze cotizaţiile la casele de asigurări şi să crească impozitele. 

Transportatorii români de mărfuri îi solicită ministrului Transporturilor, Dan Costescu, să intervină pentru deblocarea situaţiei în care aceştia se află în traficul internaţional din cauza grevei generale din Grecia. De asemenea, ei consideră că se impune constituirea unei celule de criză pentru această situaţie. “Prin prezenta, vă solicităm să interveniţi rapid prin Ministerul Afacerilor Externe, consulat şi/sau orice altă formă pentru deblocarea situaţiei în care se află transportatorii români de mărfuri în trafic internaţional din cauza grevei generale din Grecia. Au trecut trei săptămâni de când tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – România şi retur, iar camioanele româneşti sunt blocate în trafic atât în Grecia, cât şi în Bulgaria, fără ca cineva să se intereseze de soarta şoferilor, care sunt într-o situaţie disperată, neavând la dispoziţie condiţii de hrană sau de igienă personală şi mai ales neavând nicio informaţie care să îi pună în situaţia unor estimări legate de program”, se arată într-o interpelare adresată ministrului Dan Costescu de către Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT). 

De asemenea, FORT face apel la Inspectoratul de Control să trateze ”cu maximă celeritate” respectarea timpilor de conducere şi de odihnă în cazul conducătorilor auto profesionişti ce au tranzitat această rută, deoarece înregistrările tahograf sunt “total date peste cap”. 

“Facem apel, totodată, prin intermediul dumneavoastră, la Inspectoratul de Control (ISCTR), să trateze cu maximă celeritate respectarea timpilor de conducere şi de odihnă în cazul conducătorilor auto profesionişti ce au tranzitat această rută, deoarece înregistrările tahograf sunt total date peste cap. Îngrijorarea noastră este cu atât mai mare cu cât majoritatea mărfurilor ce tranzitează aceste rute sunt mărfuri perisabile, cu termen de valabilitate redus, fapt ce pune în dificultate respectarea contractelor de către transportatori şi poate genera şi alte pierderi la nivelul acestui sector de activitate”, afirmă FORT. 

Potrivit transportatorilor de mărfuri, în prezent peste 750 de camioane de mare tonaj sunt blocate în această situaţie, iar perspectivele sunt “şi mai sumbre”, având în vedere ultima poziţionare a bulgarilor care vor aplica, potrivit anunţului făcut în cursul zilei de miercuri, o măsură similară de protest în replică la acţiunea din Grecia. 

“Reprezentanţii FORT au ţinut permanent legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv cu Consulatul, însă, se pare că informaţiile către transportatorii români nu sunt prezentate în timp real şi îi pun pe aceştia în dificultate. Considerăm că se impune constituirea unei celule de criză pentru această situaţie şi vă rugăm să dispuneţi toate măsurile pentru asigurarea informării transportatorilor autohtoni, utilizând toate canalele de comunicare cu patronatele din domeniu”, mai afirmă transportatorii. 

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă