16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialMacron, o victorie fără capital de încredere | Corespondenţă specială de la...

Macron, o victorie fără capital de încredere | Corespondenţă specială de la Paris

Noul șef al Franţei nu are timp să strige victorie! Încrederea francezilor e precară, manifestații sunt posibile, economia șchioa­pătă, legislativele bat la ușă și sunt incerte. Piedici multe în perspectivă.

Emmanuel Macron nu a fost ales din convingere, ci pentru că o mare parte a electoratului nu a avut altă variantă. Doar 41% din francezi își doresc să-l vadă jucând un rol mai important pe scena politică internă în lunile și anii ce urmează. Este limpede că noul sef al statului își începe cei 5 ani de președinție cu cel mai slab capital de încredere din istoria ultimilor cinci decenii și, de altfel, o știe și el foarte bine.

Imaginea s-a degradat în campanie

Doar 24% din electorat are o imagine pozitivă despre Emmanuel Macron și crede în capacitățile acestuia de a prezida la destinele Franței. Apoi, programul preşedintelui ales, care nici pe departe nu este unanim apreciat: convingător pe chestiunile europene și internaționale, mult mai puțin convingător pe soluțiile privind combaterea șomajului, moralizarea vieții publice, reformarea sistemului de pensii, imigrația și lupta împotriva delicvenței și a terorismului sau problema impozitelor foarte numeroase…

În plus, intenția lui Macron de a reforma Codul Muncii pe repede înainte, prin ordonanțe de urgență, riscă să provoace manifestații de stradă masive și violente. Problema șomajului rămâne una extrem de spinoasă.

Sunt, însă, indicii care arată intrarea într-un context economic mai optimist și este posibil ca numărul celor care caută un loc de muncă să scadă ușor, în perioada imediat următoare.

Alegeri legislative ­extrem de incerte

Din cauza unei opinii publice profund divizate și a unui peisaj social-­economic delicat, primele măsuri pe care Emmanuel Macron va încerca să le pună în aplicare riscă să fie îngreunate și de contextul politic în care se află ­Franța.

Preşedintele ales își dorește cu siguranță o majoritate în Parlament, dar aceasta riscă să nu poată fi realizată fiindcă partidul e foarte tânăr și, în plus, se dorește o profundă reînnoire a personalităților politice, precum și o participare de până la 50% a societății civile la treburile țării.

Ori sondajele sunt unanime, 61% din francezi nu își doresc ca Macron să dețină o majoritate absolută, fapt ce arată în realitate o profundă maturitate a electoratului, conștient că inexperiența președintelui nou-ales trebuie susținută ori printr-o coabitare cu un guvern de dreapta sau de stânga, ori printr-o coaliție mai largă care să înglobeze mai multe curente și idei de acțiune posibile, în favoarea redresării Franței.

Macron a fost însă extrem de clar în campanie. A declarat de mai multe ori că toți politicienii care doresc să se implice alături de el, vor fi obligați să se prezinte în alegeri sub emblema partidului său.


Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă