18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMacovei: "A fost o greseala!"

Macovei: “A fost o greseala!”

Premierul, cercetat de CSM
Premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat, marti seara la un post de televiziune, sa se apere din rasputeri de acuzatia ca a influentat justitia, sunandu-l pe procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, in legatura cu anchetarea colegului sau de partid si fost partener de afaceri, Dinu Patriciu. Nu s-a jenat chiar sa o invite voalat pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, sa demisioneze, in timp ce aceasta i-a reprosat ca a gresit sunandu-l pe Botos.
“O cunoasteti pe Monica Macovei, multi oameni o cunosc. Monica Macovei, daca ar fi constatat ca este o ingerinta a mea in actul de justitie, fiti convins ca si-ar fi dat demisia”, a afirmat senin premierul, incercand sa intoarca in favoarea sa reactia destul de critica a ministrului Justitiei. Mai mult, Tariceanu a insistat asupra faptului ca ministrul a recunoscut ca “nu a existat o intentie de interventie” prin telefonul dat.
Macovei comentase anterior in termeni duri gestul lui Tariceanu: “Acel telefon nu trebuia dat. Premierul nu trebuia sa il sune pe procurorul general Ilie Botos. A fost o greseala”. Ea a adaugat la fel de critic: “Chiar daca nu a existat intentia unei interventii politice, mo-mentul in care s-a dat telefonul, si anume ziua arestarii domnului Patriciu, a fost total nepotrivit”.
Premierul si-a justificat convorbirea telefonica avuta cu Botos prin faptul ca a dorit sa se “informeze”. “In cazul Patriciu, eu i-am dat telefon procurorului general pentru a ma informa. O interventie ar fi insemnat sa ii cer procurorului… Daca as fi intervenit, probabil ca rezultatul de astazi ar fi fost altul. Dupa cum vedeti, proba ca nu am intervenit, este ca cercetarile procuraturii decurg in continuare, Patriciu este chemat in continuare pentru audieri s.a.m.d.”, a spus el. Mai mult, Tariceanu a sustinut ca “nu a gresit” prin telefonul dat, dat fiind faptul ca era vorba de retinerea presedintelui celei mai mari societati private din Romania, Rompetrol. “In cazuri exceptionale trebuie sa ma informez si nu am sa iau informatiile numai din presa. Cred ca imi dati voie sa cred ca in calitatea mea de prim-ministru trebuie sa fiu informat de la sursa”, a afirmat el, adaugand: “Eu zic ca am dreptul si trebuie sa ma interesez pentru ca, de exemplu, cea mai mare societate privata din Romania, atunci cand presedintele ei este arestat, presupun ca s-a intamplat ceva extrem de grav, de care trebuie sa fiu informat. Pentru ca acest lucru ar putea sa aiba consecinte deosebite in plan economic, in plan politic”.
Seful Executivului a sustinut ca l-a informat chiar si pe presedintele Traian Basescu despre aceasta convorbire telefonica: “Nu aveam ce sa ascund si nici nu aveam de ce sa ma feresc, pentru ca nu a fost o interventie in favoarea lui Dinu Patriciu, ci a fost un telefon de a ma interesa. Si am discutat cu presedintele si l-am intrebat si pe el daca stie care sunt motivele retinerii”.
Potrivit lui Tariceanu discutia cu Basescu a avut loc “la doua sau la trei zile” dupa ce Dinu Patriciu fusese retinut. Insa Traian Basescu pe data de 22 iunie nu stia despre interventia lui Tariceanu. Intrebat de “Romania libera”, in cadrul unui interviu acordat in ex-clusivitate, daca Tariceanu l-a sunat pe Ilie Botos sa intervina pentru Dinu Patriciu, presedintele a raspuns razand: “Nu”.
Premierul a dezvaluit ca are “informatii neoficiale” despre intentia procurorilor de a-i verifica conturile in dosarul “Patriciu”. “Nu am nici un fel de ingrijorare in aceasta privinta daca va exista o cercetare, cu toate ca nu vad care ar fi motivele sa existe o cercetare penala”, a declarat el, adaugand: “Sunt convins ca, daca ar fi existat un dosar penal, probabil ca procurorul m-ar fi instiintat, pentru ca este normal ca sa fiu instiintat, ca sunt primul ministru al tarii”.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca este “foarte bine” ca toate persoanele care l-au sunat pe procurorul general Ilie Botos sa fie anchetate, conform anuntului presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu.
Intrebat, miercuri, de presa ce parere are despre declaratia presedintelui CSM potrivit careia toate persoanele care l-au sunat pe procurorul general Ilie Botos vor fi anchetate, Tariceanu a raspuns: “Foarte bine!”. Intrebat in continuare daca ii sunt controlate conturile, premierul a precizat ca nu dispune de o informatie oficiala in acest sens, dar ca nu are nici o problema fata de acest lucru. “Conturile mele sunt disponibile pentru orice control”, a adaugat Tariceanu.
Solicitat sa comenteze declaratiile presedintelui PNL Bucuresti potrivit carora Partidul National Liberal va lua in discutie demiterea lui Ilie Botos, Tariceanu a precizat ca nu este la curent cu asa ceva.
Ieri, premierul a refuzat sa comenteze discutia prin care l-a anuntat pe presedintele Traian Basescu asupra informatiilor cerute procurorului general, precum si declaratia ministrului Justitiei privind oportunitatea apelului telefonic catre Ilie Botos in cazul lui Dinu Patriciu, amintind ca s-a pronuntat deja asupra acestor subiecte.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă