16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialLupta pentru titlu continuă în Premier League şi La Liga. Război pe...

Lupta pentru titlu continuă în Premier League şi La Liga. Război pe frontul de vest!

Harta fotbalului european este deja împărţită în sferele de influenţă ale marilor cluburi, însă dacă în Serie A şi Bundesliga avem deja numele campioanei, în campionatele din Spania şi Anglia lupta pentru titlu este cea mai intensă din ultimii ani.

Ultimele etape au adus deja numele campioanei în fotbalul german, Bayern Munchen câştigând titlul cu 7 meciuri înainte de finalul sezonului, unul dintre cele 9 recorduri doborâte de clubul german în acest sezon. De asemenea, în Serie A, Juventus are 11 puncte avans, cu 8 etape înainte de final, şi este puţin probabil ca romanii să mai prindă din urmă echipa torineză.

Primera Division: Atletico sparge supremaţia granzilor

Lucrurile stau diferit în Primera Division, acolo unde spectacolul este absolut în aceste ultime 7 etape rămase până la finalul campionatului spaniol. Pentru prima dată din sezonul 2003/2004, supremaţia granzilor Real Madrid şi Barcelona ar putea fi întreruptă, Atletico Madrid fiind liderul campionatului.

La doar un punct în faţa Barcelonei şi la 3 puncte de Real Madrid, Atletico pune o presiune enormă pe jucători în ultimele meciuri ale sezonului. Iar acest lucru poate fi văzut şi prin prisma accentului pus de conducerea echipei pe psihicul coechipierilor lui Diego Costa, golgheterul echipei, care ar putea ajunge din sezonul următor la unul dintre marile cluburi ale Europei. Spre exemplu, la ultimul meci jucătorii lui Atletico au primit un discurs motivaţional din partea unei supravieţuitoare, rămasă în scaunul cu rotile, a unui atentat din 1991. Rezultatul partidei a fost un 2-1, pentru Atletico, în deplasare la Bilbao.

Cealaltă echipă din Madrid, legendarul Real, a avut parte de un adevărat coşmar în ultimele etape. Deşi erau în fruntea clasamentului, la 3 puncte de Atletico, respectiv 4 de Barcelona, galacticii s-au împotmolit în faţa propriilor suporteri cu 3 etape în urmă. Pierdeau, la finalul unui meci dramatic, în faţa rivalei de moarte, Barcelona, cu 3-4, trei goluri fiind înscrise din penalty. Apoi a urmat dezastrul, o nouă înfrângere, scor 1-2, la Sevilla. Real şi-a revenit în ultima etapă, când a spulberat Rayo Vallecano cu 5-0, însă cele două înfrângeri au trimis echipa antrenată de Amcelotti pe locul al treilea.

În condiţiile în care atât Barcelona, cât şi Atletico vor da totul pentru a câştiga ultimele meciuri, dar şi având în vedere că Realul a demonstrat în repetate rânduri că nu gestionează bine situaţiile critice, cel mai probabil lupta se va transforma în curând în una în doi. Iar ca şi cum nu ar fi fost destul, fanii vor avea parte de un adevărat regal de fotbal în ultima etapă a campionatului, atunci când se vor confrunta Atletico Madrid şi Barcelona. Dacă ambele îşi vor păstra şansele la titlu până în ultima etapă atunci probabil vom asista la unul dintre cele mai intense şi mai dramatice meciuri din noul secol.

Clasament Primera Division: Atletico (76 puncte), Barcelona (75 pct.), Real Madrid (73 pct.). Ultimele şase meciuri: Atletico (5 victorii, 1 egal), Barcelona (5 victorii, 1 înfrângere), Real (3 victorii, 1 egal, 1 înfrângere).

Premier League: Dezarmează Mourinho?

Lupta pentru titlu în Premier League este una extrem de complicată, practic toate cele trei echipe de pe primele trei locuri având şase reale, în timp ce Arsenal, de pe locul 4, rămâne în continuare o contracandidată serioasă.

Jose Mourinho, antrenorul lui Chelsea, declara, după ce echipa sa a pierdut două din ultimele 3 meciuri, că formaţia sa depinde acum mult prea mult de rezultatele celorlalte contracandidate, astfel că lupta la titlu s-a încheiat. Chelsea a fost depăşită de Liverpool în fruntea clasamentului, în urma partidei disputate, duminică seară, de „cormorani”, împotriva echipei lui Chiricheş, Tottenham.

Clasamentul actualizat: Liverpool (71 pct.), Chelsea (69 puncte), Manchester City (67 pct.), Arsenal (64 pct.), Everton (60 pct.). Spre deosebire de liga spaniolă, în Anglia situaţia s-ar putea schimba şi mai mult din cauza restanţelor pe care le au unele echipe, precum City, cu două restanţe, sau Everton, cu una. Din acest motiv City va putea cu uşurinţă să treacă pe prima poziţie, dacă va înregistra în continuare rezultate pozitive şi dacă îşi va câştiga cele două restanţe cu Sunderland şi Aston Villa, asta dacă jucătorii din Birmingham (Aston) nu le vor crea probleme aşa cum i-au făcut şi echipei lui Mourinho când au învins Chelsea cu 1-0.

Dintre cele trei mari favorite la titlu, Liverpool este cea mai în formă echipă, reuşind o serie senzaţională de 10 victorii, întreruptă doar de două egaluri. Motorul echipei, Luis Suarez, este, asemenea lui Diego Costa, la Atletico, o maşină de înscris goluri şi un jucător care poate trage după el întreaga echipă. Cum Mourinho nu are în primul 11 un astfel de jucător, principala luptă la titlu se anunţă în ultimele şase etape între City şi Liverpool. Şi în Anglia fanii fenomenului fotbalistic vor avea parte de un festin peste două etape, atunci când se vor confrunta chiar aceste două mari rivale.

O absenţă notabilă din topul ligii engleze este Manchester United, echipă aflată în derivă după ce Sir Alex Ferguson a părăsit prima scenă a fotbalului mondial şi a predat banca tehnică, după 27 de ani, lui Moyes, tot scoţian ca şi el, însă cu prea puţină putere asupra unui vestiar în plină schimbare. Cel mai probabil, dacă Manchester nu va reuşi să termine nici măcar în primele 5, eventual dacă nu va ajunge cât mai departe în Liga Campionilor, Moyes va fi demis.

Dintre românii care evoluează în cele mai puternice campionate europene cel mai interesant pentru marile cluburi rămâne în continuare Vlad Chiricheş, care deşi a lipsit o perioadă a continuat să atragă posibile viitoare transferuri. Deocamdată el a revenit în primul 11 al lui Tottenham. În schimb, la nivelul băncii tehnice, singurul român din primele 3 campionate ale Europei, Cosmin Contra, are mari probleme la Getafe, echipă pe care a preluat-o cu doar 11 etape înainte de final şi care se zbate în continuare în zona de retrogradare. Au mai rămas doar şapte „finale”, după cum denumea Contra meciurile pe care le are de disputat cu noua sa echipă până la finalul campionatului.  

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă