14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialLudovic Orban: Dacă instabilitatea politică din R.Moldova continuă, criza se va adânci

Ludovic Orban: Dacă instabilitatea politică din R.Moldova continuă, criza se va adânci

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că instabilitatea politică din Republica Moldova ar trebui să înceteze cât mai repede şi a precizat că un scrutin înainte de termen “n-ar face decât să prelungească perioada de incertitudine”, potrivit Agerpres.

“Foarte complicată (situaţia din Republica Moldova -n.r.), situaţia e extrem de tensionată. Pe de o parte, este bine faptul că a reuşit să fie învestit actualul Guvern. Pe de altă parte, instabilitatea se menţine şi opinia noastră e că va trebui să înceteze cât mai repede această instabilitate politică, pentru că altfel, dacă va continua această instabilitate politică, criza se va adânci, o criză profundă prin care trece Republica Moldova. (…) “, a declarat, vineri, Leonard Orban la RFI. 

Mai mult, el a spus că alegerile înainte de termen “n-ar face decât să prelungească perioada de incertitudine, de instabilitate”, ducând la prelungirea crizei, care nu este doar politică, ci şi “criză economică, socială, cu implicaţii foarte mari pentru populaţia din Republica Moldova”.

Citeşte şi: R.Moldova: Cine poartă vina pentru declanşarea protestelor

Totodată, consilierul prezidenţial a spus că România va acorda “întreg sprijinul” Republicii Moldova, însă ţara “va trebui să vedem paşi concreţi pe care Guvernul din Republica Moldova îi va face în perioada următoare pe calea proeuropeană, pe calea reformelor”.

În ceea ce priveşte deblocarea împrumutului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, Orban a spus că este prematur să discute în momentul de faţă acest aspect. 

Citeşte şi: Traian Băsescu dă sfaturi pentru rezolvarea crizei politice de la Chişinău

“Trebuie să fie realizaţi paşi importanţi de către Guvernul din Republica Moldova în direcţia reformelor. De asemenea, trebuie avut în vedere inclusiv un posibil acord cu Fondul Monetar. Am văzut că la prima şedinţă de Guvern s-a dorit solicitarea sprijinului din partea FMI. Sigur că vom fi corelaţi cu acţiunile Fondului Monetar Internaţional şi de asemenea sigur cu acţiunile diferitelor state membre ale UE în Republica Moldova”, a detaliat consilierul prezidenţial. 

Citeşte şi: Premierul Cioloş, despre situaţia din Republica Moldova

El a mai subliniat că rolul actorilor politici din Republica Moldova este să găsească soluţii pentru finalizarea instabilităţii politice, arătând că nu este rolul autorităţilor din România, dar autorităţile române pot să ajute Guvernul din Republica Moldova, în măsura în care vor fi realizate progrese importante în direcţia reformelor. 

Câteva mii de oameni au protestat, miercuri şi joi, faţă de votul acordat de parlament cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip. 

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă