11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUniversitatea București declară război lucrărilor „pseudoştiinţifice” ale deţinuţilor

Universitatea București declară război lucrărilor „pseudoştiinţifice” ale deţinuţilor

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că va propune Ministerului Educaţiei şi Parlamentului să elimine măsura legislativă care le permite deţinuţilor să redacteze lucrări ştiinţifice, prin care îşi pot reduce perioada de detenţie cu 30 de zile.

„Este vorba de lucrări cu caracter pseudoștiințific. Argumentele în favoarea eliminării măsurii sunt: (1) imposibilitatea practică de a desfășura o activitate științifică în detenție; (2) majoritatea acestor lucrări nu au validare științifică corespunzătoare; (3) efectele perverse produse de această măsură – generarea de corupție, scrierea de către alți oameni a acestor lucrări presupuse a fi scrise de către deținuți; (4) plagiatul și (5) toate aceste demersuri duc la trecerea în derizoriu a ideii de cercetare științifică, lucru cu care nu putem fi de acord”, a spus o membră a Comisiei universitară de Etică, Georgeta Ghebrea.

Citește și: Lucrarea de doctorat a lui Oprea nu scapă de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti

În opinia preşedintelui Comisiei, profesorul Marian Popescu, măsura vulnerabilizează credibilitatea tuturor lucrărilor ştiinţifice. „Au existat cazuri, cum a fost cel al lui George Copos, de reducere de 150 de zile a detenţiei, pentru cinci lucrări”, a menţionat el.

„Elaborarea unei lucrări ştiinţifice în regim de detenţie este improbabilă. Ar trebui să existe un filtru mult mai specific al modului în care este stabilit caracterul ştiinţific al lucrărilor – specialişti din universităţi care să ştie care este parcursul unei lucrări ştiinţifice”, a spus Marian Popescu.

Citeşte şi: Comisia de etică cere schimbarea legii privind lucrările ştiinţifice scrise în penitenciar

De asemenea, preşedintele comisiei universitare de etică a explicat procedura elaborării unei lucrări ştiinţifice în regim de detenţie: „Deţinutul îşi găseşte un profesor universitar care îi scrie directorului ANP că el scrie o lucrare ştiinţifică şi apoi lucrarea trebuie publicată la o editură Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)”.

Citeşte şi: Scandalul de plagiat în care e implicat Copos continuă. Comisia de etică ia măsuri

Gheorghe Copos a fost eliberat condiţionat în 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.

În anul 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru cărţi la editura Niculescu – “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, “Tăşnadul medieval”, “Franciză vs management în industria hotelieră” şi “Turismul – vector de interculturalitate” – şi o carte la editura Meteor Press – “Turismul european durabil şi provocările lui”.

Deşi nu au dorit să facă publice tirajele celor patru cărţi ale lui Gheorghe Copos lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanţi ai acesteia au confirmat că apariţia volumelor a fost plătită de reprezentanţi ai lui Copos.

Citește și: Universitatea București denunță impostura academică a politicienilor

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă