29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăSpecialLucrari de mantuiala si facturi de miliarde de lei pentru salile de...

Lucrari de mantuiala si facturi de miliarde de lei pentru salile de sport

Administratorii salilor de sport primite „cadou” de la fosta guvernare Nastase au ajuns sa se planga reprezentantilor Consiliului Judetean Sibiu pentru calitatea slaba a lucrarilor executate la aceste obiective, pentru lipsa de dotare a acestora, desi trebuiau predate „la cheie”, pentru costurile mari de intretinere si, nu in ultimul rand, pentru ineficienta lor economica.

Apa infiltrata deterioreaza peretii

Aflati pe locul zece in tara, ca beneficiari, in programul de constructie a salilor de sport derulat de guvernul Nastase, primarii din localitati ale judetului Sibiu s-au procopsit, astfel, cu 12 sali proiectate si executate in „fuguta mare” (ca doar se apropiau alegerile generale din noiembrie 2004) in localitatile Avrig, Bazna, Dumbraveni, Sibiu, Agnita, Copsa Mica, Medias, Talmaciu, Cisnadie si Saliste. La scurt timp dupa ce au fost finalizate lucrarile (costuri de peste 13 miliarde de lei la fiecare proiect) au inceput insa sa apara si nemultumirile, tot mai motivate. In unele cazuri, apa se infiltreaza prin peretii vestiarelor, in alte situatii terenurile pe care au fost construite aceste obiective sunt greu accesibile sau le lipsesc dotarile minime pentru a fi puse la dispozitia publicului larg sau macar a elevilor.

Suprafetele de joc nu pot fi omologate

Cand s-au gandit, apoi, la costurile de intretinere si la rentabilizarea acestor sali pesediste, administratorii lor au aflat ca suprafata de joc nu poate fi omologata la normele existente din cauza ca terenul pe care a fost amenajata este prea mic, deci nu vor putea fi folosite pentru organizarea de profitabile competitii sportive oficiale. Sau, asa cum se intampla la Agnita, apar neprevazute scandaluri locale atunci cand vine vorba despre cei care incaseaza eventualele venituri din inchirierea salii de sport pentru amatorii de miscare si cei care platesc facturile la intretinere. La Colegiul National „Octavian Goga” din Sibiu – un alt exemplu – dimensiunile terenului de baschet, al salii inghesuite pe fostul spatiu de recreatie al elevilor, nu ajung nici la minimul standardelor internationale. Suprafata de joc este mai mica cu aproximativ trei metri, iar panourile de baschet lipseau din dotare pana acum doua luni. Profesorii de sport de aici sustin ca, pe ansamblu, sala este buna pentru orele de sport, insa nici nu se poate pune problema unor competitii in sala, evenimente care ar mai aduce venituri pentru administratia scolii. „Nu se pot tine competitii oficiale la noi, pentru ca nu avem terenul la dimensiuni normale. In schimb, orele de sport se pot derula fara probleme, insa numai in schimburi”, spune unul din profesorii de educatie fizica ai colegiului.

Ansamblul arata ca o cutie de conserve

Tabla din care sunt construiti peretii laterali ai salii de la „Goga” este foarte subtire si se indoaie foarte usor, motiv pentru care intregul ansamblu arata ca o cutie de conserve busita bine. Nici la Copsa Mica lucrurile nu sunt mai roz. Noua sala de sport, construita pe un teren noroios aflat in apropierea garii si in imediata vecinatate a DN 14, se afla la mai bine de un kilometru distanta fata de liceul din oras, unde invata peste 600 de elevi. De ea se bucura totusi aproape 100 de elevi de la scoala generala aflata la alti doi km distanta, insa, din cauza faptului ca accesul se face traversand soseaua, parintii copiilor de varsta mica nu isi lasa odraslele la sport fara a fi supravegheate. Ca si la Colegiul „Goga”, suprafata utilizabila este foarte mica, iar in sala nu pot face cursuri mai mult de doua clase simultan.

Aerul din sali este irespirabil

Reprezentantii Primariei locale, ce administreaza sala, spun ca, din cauza aerisirii naturale foarte proaste, aerotermele utilizate mare parte din timp fac irespirabil aerul din sala si ridica nota de plata a intretinerii cu zeci de milioane de lei lunar. „Proiectul a venit gata finalizat si amplasarea s-a facut fara sa ne fie ceruta vreo parere”, se plang autoritatile locale din Copsa Mica, care prefera sa stie sala inchisa decat sa plateasca facturi ce imbolnavesc si mai tare un buget local extrem de subred. „Desteptii” constructori angajati de PSD au gasit acolo un teren liber (pe un spatiu folosit pana acum drept depozit de baterii auto uzate si fier vechi) si au „trantit” la fata locului o „sala de sport” pe care au terminat-o mult dupa ce PSD a pierdut alegerile si careia multi dintre localnici nici macar nu ii inteleg rostul.

Cele mai citite

Trump cere înarmarea populației, după masacrul din școală

Fostul preşedinte Donald Trump a cerut "înarmarea cetăţenilor" pentru a lupta împotriva "răului din societatea noastră", care, a spus el, se află în spatele...
00:00:23

Rusia testează o rachetă de croazieră hipersonică Zircon

Rusia a declarat că a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică Zircon pe o distanță de aproximativ 625 de mile, a declarat...

Norme mai stricte privind protecția consumatorilor intră în vigoare azi

Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii Europene în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme intră în vigoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă