21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialLucescu acceptă doar victoria în meciul cu Bosnia

Lucescu acceptă doar victoria în meciul cu Bosnia

Confruntarea dintre România şi Bosnia se anunţă una ex-trem de tensionată, ambele formaţii urmând a juca doar la victorie. Atât pentru elevii lui Răzvan Lucescu, cât şi pentru bosniaci, meciul de la finalul acestei săptămâni ar putea fi hotărâtor în ceea ce priveşte calificarea, un egal sau o înfrângere limi-tându-le şi mai mult accesul la locul al doilea, singurul care le mai este accesibil şi care le-ar putea aduce biletele pentru Euro 2012.

Mutu, în prim-plan

Toate privirile şi speranţele iubitorilor noştri de fotbal se îndreaptă spre atacantul Adrian Mutu, care a revenit la naţională după un an şi jumătate, după toate aparenţele foarte hotărât să dea tot ce poate în această par-tidă. Briliantul a avut un comportament extrem de disciplinat în cantonamentul de la Mogoşoaia. Ca toţi componenţii lotului, a avut o discuţie între patru ochi de aproximativ o oră cu Răzvan Lucescu în urma căreia a ieşit bine dispus, dovadă atât fotbalistul, cât şi selecţionerul au îngropat „securea războiului”.

La primul an-trenament în vederea meciului cu Bosnia, Mutu a fost extrem de serios şi concentrat, pregătin-du‑se alături de majoritatea posibililor titulari de sâmbătă: Râpă, Tamaş, Maftei, Raţ – Torje, Florescu, Alexa, Zicu – Marica. La fel ca toţi jucătorii care au evoluat duminică, Mutu a avut un program mai lejer. Foarte important este că prezenţa sa la naţională a ridicat moralul jucătorilor noştri.„Suntem foarte încrezători. Urmează două meciuri foarte importante (n.r. – sâmbătă cu Bosnia şi marţi, acasă, cu Luxemburg) pentru soarta calificării, iar singura şansă este victoria. Reve-ni-rea lui Adi Mutu este importantă pentru că este un jucător de va-loare, un nume important în fotbalul mondial, iar echipa na-ţională este bucuroasă să-l aibă în lot. Doar o victorie ne păstrea-ză şansele de calificare”, a spus portarul Costel Pantilimon.

Bosniacii, încrezători în izbândă

La fel de optimişti ca românii sunt însă şi bosniacii. „Nu avem motive să ne temem de nimeni”, a declarat selecţionerul Bosniei, Safet Susici. „Românii nu sunt cu nimic mai presus decât noi şi cred cu tărie că suntem favoriţi la locul doi. Trebuie să luăm cel puţin patru puncte din dubla cu România şi sunt încrezător că le vom obţine”, a spus Susici.

Pe de altă parte, tehnicianul bosniac s-a arătat impresionat mai degrabă de prezenţa lui Deac în echipa lui Lucescu jr decât de a lui Mutu. „România are o echipă într-adevăr bună, cu jucători valoroşi, dar dacă ar fi să numesc un singur jucător care nu este scos în evidenţă foarte mult, aş spune Ciprian Deac. Nu joacă foarte des la Schalke, dar antrenorul are încredere în el, este rapid, poate juca şi pe stânga şi pe dreapta, poate conlucra bine cu Mutu şi, cu siguranţă, poate avea oportunităţi dacă nu sun-tem atenţi. Este unul dintre ju-că-torii la care trebuie să avem grijă”, a spus Susici.

Teren ostil

Pentru tricolori, partida din Bos-nia va fi extrem de dificilă atât din cauza suporterilor fanatici, care fac o atmosferă incredibilă pentru a-şi ajuta echipa, cât şi din cauza stării precare a terenului de joc. Gazonul este extrem de prost şi poate deveni oricând impracticabil în condiţii de ploaie, lucru remarcat chiar de oficialii UEFA, care le-au acordat bosniacilor o „bilă neagră” pen-tru lipsa unui drenaj corespun-zător. Din păcate, prognoza meteo de la Zenica pentru acest sfârşit de săptămână este nefa-vorabilă pentru fotbal, fiind anun-ţate ploi şi vreme rece.

ARBITRAJ

O cunoştinţă mai veche a românilor

Partida dintre Bosnia şi România va fi condusă la centru de arbitrul spaniol Fernando Teixeira Vitienes, o mai veche cunoştinţă a românilor. În sezonul trecut, Teixeira Vitienes a arbitrat partida din Liga 1 dintre Poli Timişoara şi Steaua, câştigată de roş-albaştrii cu 1-0, prin golul marcat de Surdu, în care l-a eliminat pe Bourceanu după un fault dur asupra lui Surdu.

În vârstă de 39 de ani, centralul iberic va fi ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Victoriano Casado Diaz şi Jose Manuel Fernandez Miranda, iar arbitru de rezervă va fi Carlos Clos Gomez. Teixeira a fluierat în ultima etapă din Primera Division la derby-ul dintre Atletico Madrid şi Real Madrid, încheiat cu victoria oaspeţilor, cu scorul de 2-1. El arbitrează în campionatul spaniol din 2003, iar din 2009 este purtător al ecusonului FIFA.

GRUPA D

Franţa 4 9 p
Belarus 4 8 p
Albania 4 5 p
Bosnia 3 4 p
România 3 2 p
Luxemburg 4 1 p

LOTUL LĂRGIT
Atacanţi: Adrian Mutu (AC Fiorentina) Marius Alexe (Dinamo), Marica (VfB Stuttgart), Bogdan Stancu (Galatasaray);

Mijlocaşi: Torje (Dinamo), Ropotan (Dinamo Moscova), George Florescu (Alania Vladikavkaz), Zicu, Dan Alexa (ambii FC Timişoara), Mureşan (CFR Cluj), Deac (Schalke 04), Cociş (Karpatîi Lvov);

Fundaşi: Săpunaru (FC Porto), Cornel Râpă, Adrian Sălăgeanu (ambii Oţelul), Tamaş (West Bromwich Albion), Chivu (Inter Milano), Dorin Goian (US Palermo), Gardoş (Steaua), Raţ (Şahtior);
Portari: Pantilimon (FC Timişoara), Tătăruşanu (Gloria Bistriţa), Silviu Lung jr (U Craiova).

Cele mai citite

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă