Pe strada Mihai Eminescu, la numarul 171, se gaseste un restaurant pescaresc suspect de profesionist si de ieftin – Lotca. Locul arata corect, nu te da pe spate ca atmosfera, continand doar sugestii ale spatiului lipovenesc – o vasla, plase prinse sau incastrate in perete –, dar fara desenele kitsch traditionale cu apusul de soare sau pescarii duiosi aruncand tepeni navoadele.
Dupa intrare, se coboara intr-un subsol cu pereti falsi de carmida. Dar nu se simte deloc mirosul de fum sau vechi, instalatia de ventilare functionand continuu. Baia e curata, aerul conditionat functioneaza, iar chelnerii sunt seriosi si amabili, nu se intind la glume si povesti cu pesti. Specificul lipovenesc, pentru nostalgicii concediilor petrecute in Delta pe vremea cand se putea, e foarte bine ilustrat prin antreuri gen icre de stiuca (cele mai scumpe, la 19 lei) sau roz, de crap, frecate cu sare (mai ieftine si mai bune, la 10 lei pentru 40 grame). Portia de chiftelute de peste e la 150 grame si te duce la 9 lei (aluneca insa cam uscate pe gat).
Nu putea sa lipseasca pestele marinat – platica, caras, scrumbie si novac, la 8-9 lei. Fireste, a nu se rata scrumbia. Borsul mi-a placut cel mai mult – costa 12 lei si e realmente un deliciu, cel mai bun din Bucuresti, fiind servit cu pestele "afara", scos pe o farfurie langa, cu mamaliga si mujdei (acesta din urma cu suc de rosii si leustean; personal cred ca merge mai bine cu mujdei frecat cu ulei si smantana, dar, na, traditiile…). La felurile principale sar in ochi plachiile (somn si crap, plachie, biban), la pretul de 17 lei. Amatorii de exotisme pot incerca sarmalele din peste – dar, sincer, nu m-au dat pe spate, mi-au parut genul de combinatie ca "pizza cu sarmale" de la Jerry.
Amestecul de gust de varza acra si peste e exotic, dar parca nu te provoaca sa-l mai incerci o data. Zacusca de crap (17 lei) seamana cu tocanita de peste bulgareasca, facuta la cuptor. Deloc rea. O bila alba pentru site, care nu le da tepe clientilor cu preturi neactualizate.