16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialLondra cere o abordare la nivel internaţional faţă de problema averii lui...

Londra cere o abordare la nivel internaţional faţă de problema averii lui Mubarak

Un ministru britanic a declarat duminică, la BBC, că ar trebui să existe o abordare la nivel internaţional în legătură cu bunurile din străinătate ale familiei preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, estimată de unele surse la 70 de miliarde de dolari, anunţă NewsIn.

Până acum, numai Elveţia a anunţat că blochează orice eventuale bunuri pe care le-ar avea Hosni Mubarak în această ţară. Decizia a intervenit la scurt timp după ce preşedintele egiptean, la putere de 30 de ani, şi-a dat demisia la presiunea protestelor populaţiei. Elveţia i-a îngheţat şi conturile fostului preşedinte tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, după ce acesta a fost răsturnat de la putere, luna trecută, tot printr-o revoltă populară.

Întrebat dacă Marea Britanie – unde se crede că familia Mubarak ar avea o parte din avere – va urma exemplul Elveţiei, ministrul economiei, Vince Cable, a declarat că nu ştie dacă liderul egiptean are bunuri în Marea Britanie, dar a subliniat că este nevoie de “o acţiune concertată” pe această temă.

“N-are rost ca un guvern să acţioneze izolat, dar în mod sigur trebuie să examinăm această problemă. Depinde, de asemenea, dacă fondurile sale sunt obţinute ilegal sau neadecvat”, a adăugat Cable.

Oficialul a explicat că Marea Britanie ar putea bloca orice bunuri având legătură cu Mubarak la cererea Uniunii Europene sau a Naţiunilor Unite sau dacă Egiptul îi va cere direct aceasta.

El a avertizat însă că guvernul va lua măsuri împotriva oricărei bănci britanice ce s-ar implica într-un eventual transfer de fonduri ale fostului preşedinte egiptean.

Potrivit presei britanice, Biroul pentru Fraude Grave (SFO), care investighează fraudele financiare, a lansat deja o anchetă în legătură cu bunuri şi bani gheaţă ce ar aparţine familiei Mubarak în Marea Britanie.

Averea lui Mubarak, estimată de unele surse până la 70 de miliarde de dolari, ar fi depozitată, potrivit unor surse, în bănci din Marea Britanie şi Elveţia, precum şi în proprietăţi la Londra, New York şi Los Angeles.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă