23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialLocuitorii din Geneva au aprobat un referendum care înăspreşte legea privind manifestaţiile

Locuitorii din Geneva au aprobat un referendum care înăspreşte legea privind manifestaţiile

Locuitorii din Geneva au aprobat duminică un referendum care înăspreşte legea privind manifestaţiile, ce va permite sancţionarea mai severă a organizatorilor în cazul unor tulburări, în pofida criticilor ONU, care are sediul european la Geneva, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Această înăsprire a legii privind manifestaţiile, iniţiată de dreapta şi atacată de stânga, ecologişti şi numeroase asociaţii care au denunţat un text “liberticid”, permite impunerea unei amenzi de până la 100.000 de franci elveţieni (83.000 de euro), faţă de 10.000 de franci până în prezent, pentru o manifestaţie violentă sau care nu se desfăşoară conform autorizaţiei deţinute.

Legea permite de asemenea autorităţilor din cantonul Geneva, unde îşi au sediile numeroase instanţe şi organizaţii mondiale precum Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Organizaţia Internaţională a Muncii, să interzică manifestaţiile în anumite locuri.

Textul poate de asemenea “recomanda ca manifestaţia să se desfăşoare într-un loc determinat, fără deplasare”.

Legea poate impune organizatorilor să instituie propriul serviciu de ordine.

În plus, “atunci când beneficiarul autorizaţiei de a manifesta nu respectă condiţiile şi responsabilităţile prevăzute de autorizaţie sau când, fie şi fără intenţie, manifestaţia aduce atingere gravă persoanelor sau bunurilor”, autorităţile îi pot “refuza orice nouă autorizaţie pe o perioadă de 1-5 ani”.

Conform rezultatelor după numărarea a 90 la sută din voturi, această modificare controversată a legii a fost acceptată de 54,9 la sută dintre alegători.

După ce este acceptat, textul intră imediat în vigoare.

Proiectul de lege a fost denunţat de Maina Kiai, raportor special al ONU pentru drepturile de reuniune şi asociere paşnică, ce a apreciat că modificările “vor restrânge în mod neîntemeiat libertatea de reuniune paşnică şi de exprimare, care sunt esenţa democraţiei”.

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă