21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecial„Mâna dreaptă“ a șefului serviciului secret al Armatei a ieșit la pensie

„Mâna dreaptă“ a șefului serviciului secret al Armatei a ieșit la pensie

Generalul Ileana Chiriţă a fost trecută în rezervă în data de 31 august a.c., ocazie cu care președintele Klaus Iohannis a înaintat-o la gradul de general-locotenent cu trei stele. Chiriţă a fost multă vreme locţiitoarea generalului Marian Hăpău, șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).

Ileana Chiriţă a fost, practic, nr. 2 în serviciul secret al Armatei, care lucrează îndeaproape cu structurile omoloage ale NATO. A fost cea mai apropiată colaboratoare a gen. Hăpău, controversatul șef al instituţiei, care, în ciuda schimbărilor de regimuri politice, rezistă bine-mersi în funcţie, în ciuda controverselor din jurul numelui său, despre care RL a scris pe larg. 

Principala acuzaţie adusă gen. Hăpău este că a pus DGIA la dispoziţia intereselor de partid ale lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și vicepremier pentru securitate naţională.  Practic, spionii Armatei, în loc să fie lăsaţi să-și îndeplinească misiunea lor firească, au fost folosiţi pentru protecţia informativă a ședinţelor UNPR, pentru racolarea de personalităţi, care să se alăture partidului creat de Gabriel Oprea, prin avansări ilegale în grad.

În acest context, fondurile operative ale DGIA au fost folosite, spun surse din servi-ciul secret, în scopuri mai puţin ortodoxe. Sursele „României libere” susţin că marele merit al gen. Ileana Chiriţă a fost profesia acesteia. Fiind contabilă, ea îi dădea semnătura de conformitate șefului DGIA pe cheltuielile operative. 

Din păcate, Justiţia nu a anchetat până în momentul de faţă modul cum au fost cheltuite fondurile operative ale MApN, așa cum s-a întâmplat cu banii DIPI, dosar DNA în care este prins și Gabriel Oprea. Problema e că infrac-ţiunile săvârșite de militari sunt cercetate de instanţele militare, aflate, din păcate, și în prezent sub controlul unor fideli ai lui Oprea.  

Șeful DGIA nu are studii militare superioare

Spre deosebire de alţi șefi de servicii secrete, gen. Marian Hăpău nu s-a preocupat să intre în posesia unor diplome cu greutate. Deși conduce serviciul secret al Armatei, Hăpău nu este absolvent al vreunei academii militare, fiind numit în fruntea DGIA 
fără respectarea criteriilor de eligibilitate. După absolvirea Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza (1977- 1981) și a Școlii militare de ofiţeri activi de transmisiuni din Sibiu (1981- 1984), gen. Marian Hăpău a urmat, după Revoluţie, cursurile Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu”, din  cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu,  profilul știinţe juridice (Sibiu, 1996-2000). Ulterior, în 2010, și-a completat CV-ul cu Colegiul Naţional de Apărare și Colegiul Superior de Informaţii Naţionale. Între 2000 și 2001 a absolvit un curs postuniversitar, specializarea drept juridic privat, tot la Facultatea de drept „Simion Bărnuţiu” din Sibiu. 

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Un semifinalist de Cupa UEFA va antrena la turneul final al Cupei Satelor

Vasilică Cristocea, fotbalist care în sezonul 2005-2006 a ajuns cu Steaua până în semifinalele Cupei UEFA, este unul dintre antrenorii de la turneul final...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...

ANPC, amenzi de 4 milioane de lei pentru comercianții de fructe și legume

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au dat amenzi de aproape patru milioane de lei în urma controalelor făcute în prima jumătate a lunii trecute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă