20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialLiviu Pop face primul pas concret pentru editura unică. Cum justifică tranzacția...

Liviu Pop face primul pas concret pentru editura unică. Cum justifică tranzacția prin care va controla politic o piață de zeci de milioane de euro

Ministrul Liviu Pop a făcut primul pas concret pentru constituirea editurii care va deține monopolul în domeniul manualelor.

După ce nu a reușit să le ofere elevilor de clasa a V-a manualele noi la începutul școlii, Liviu Pop a decis să reintroducă un sistem de învățământ centralizat, în care toate deciziile să treacă prin pixul său.

„Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile – Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare“, promitea Pop pe 25 august.

Să distrugem ce nu putem repara 

Chiar dacă nu a respectat termenele, săptămâna aceasta a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației un Proiect de Ordonanță de Urgență privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A., ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică“.

Intențiile lui Pop sunt clar explicate în „Nota de Fundamentare“, care arată caracterul urgent al prezentei ordonanțe de urgență: „în anii precedenți, manualele nu au putut fi livrate către unitățile de învățământ la începutul școlilor“, „procedura anevoioasă pentru toate licitațiile privind achiziția manualelor“, „la toate licitațiile anterioare, pentru clasa a V-a perioada de elaborare a proiectelor de manuale școlare a fost de șase luni“, „de la data deschiderii ofertelor până la încheierea ultimului acord-cadru au trecut 6-8 luni“. În opinia lui Pop, rezolvarea acestor întârzieri în editarea manualelor o reprezintă suprimarea licitațiilor și încredințarea întregului proces unei edituri subordonate politic. În „Nota de Fundamentare“ se precizează că înființarea „Editurii Didactice și Pedagogice“ este de interes național, fără a oferi alte precizări.
 
Bani de partid în Educație

Din aceste considerente, dar și pentru că „la începutul fiecărui an școlar pentru care s-au organizat licitații nu au existat toate manualele școlare pentru care s-au depus oferte“, Guvernul decide: „Se înfiinţează Societatea Editura Didactică și Pedagogică S.A., societate pe acţiuni cu capital integral de stat și de interes național, în subordinea Ministerului Educației Naționale…

Societatea Editura Didactică și Pedagogică S.A. are ca obiect principal de activitate editarea de: manuale şcolare pentru învăţământul preșcolar, primar, gimnazial, postliceal şi universitar, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, de lucrări pentru învăţământul preşcolar; manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie; lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului“.

Acest proiect a fost semnat de premierul Tudose și de ministrul Educației, Liviu Pop. Nota de fundamentare a fost avizată favorabil de Liviu Pop, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Prin această decizie, Pop va controla politic o piață a manualelor de zeci de milioane de euro.
 
Directoarea lui Pop, șefă la editură 

Liviu Pop a numit-o, în urmă cu o lună, pe Maria Nistor în funcția de director al Editurii Didactice și Pedagogice, fără niciun fel de argumentație și fără să organizeze vreun concurs. În mod aberant, cei care au ceva de comentat în legătură cu proiectul de ordonanță de mai sus sunt îndemnați să se adreseze nu Ministerului Educației, ci doamnei Maria Nistor. Deși Maria Nistor este un simplu director de editură, care nu este implicat în procesul legislativ.


Citește pe aceeași temă: 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă