12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialLiving interbelic adus la standarde actuale

Living interbelic adus la standarde actuale

Oricât de precară ar fi situaţia unei locuinţe vechi, soluţii de reamenajare se vor găsi întotdeauna.

Este adevărat că soluţiile depind de resurse, iar lipsa acestora din urmă limitează întrucâtva optimizarea rezultatului final. Găsirea unui echilibru între diferitele categorii de resurse, cum ar fi cele băneşti şi cele creative, poate genera soluţii care să depăşească cu mult aşteptările iniţiale. O familie de tineri proprietari a aplicat această filozofie în elaborarea planurilor de renovare a apartamentului lor. Locuinţa, cu o suprafaţă de 58 mp, se găseşte la parterul unui imobil construit în 1928. Proprietarii au alocat o sumă importantă din buget angajării unor arhitecţi specializaţi în amenajările interioare. Această investiţie în creativitate a condus la soluţii performante şi economice. Pentru a reliefa acest lucru ne vom opri asupra celei mai importante încăperi, livingul.

Ideea fundamentală care a guvernat elaborarea planurilor de reamenajare a fost maximizarea confortului pentru toţi cei patru membri ai familiei. Acest lucru a implicat modificarea destinaţiilor încăperilor, ceea ce a generat o reorganizare a spaţiului. Astfel au fost create două zone: una de zi şi una de noapte.

Livingul este camera centrală a zonei de zi, având o comunicare funcţională cu vestibulul şi cu bucătăria. În acest scop au fost eliminate uşile de tip canat, care, iniţial, asigurau trecerea între living şi vestibul. Golul rezultat a fost finisat şi păstrat ca atare. Datorită anvergurii acestuia, practic a rezultat un spaţiu comun care uneşte livingul şi holul vecin.

De asemenea, a fost eliminat şi glasvandul care se găsea între living şi bucătărie. Peretele în care era încorporat glasvandul avea o grosime de 35 cm, iar prin eliminarea lui a fost câştigată o suprafaţă de 0,9 mp. În zona respectivă au fost montate uşi culisante cu ramă din PVC şi sticlă. Acestea izolează fiecare încăpere, atunci când sunt închise, iar când sunt deschise permit comunicarea între cele două camere.

Pardoseala a fost curăţată până la stratul de bază din pământ, peste care s-a turnat o şapă din beton cu grosimea de 5 cm. După uscare, şapa a fost acoperită cu o folie din plastic şi un strat din plăci de polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm. Pe acest suport au fost fixate conductele sistemului de încălzire în pardoseală (foto 1), acoperite cu un nou strat de şapă; la final, s-a montat parchet laminat.

Pe plafon a fost construit un sistem compus din structură metalică, vată minerală de sticlă şi plăci din gips-carton. Proprietarii au ales această soluţie pentru a izola fonic zona, deoarece plafonul este din paiantă, un izolator fonic destul de precar (foto 2).

Pe unul din pereţi a fost construit un volum masiv din profile metalice şi gips-carton. Acesta a generat o serie de nişe, de dimensiuni diferite, care individualizează în plan stilistic încăperea (foto 3).

Cele două ferestre au fost înlocuite cu altele noi, termoizolante.

Maximizarea confortului pentru toţi cei patru membri ai familiei a implicat o reorganizare a spaţiului, fiind create două zone în living: de zi şi de noapte.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă