UPDATE 21.55: Autorităţile franceze au evacuat, în 48 de ore, 4.014 imigranţi, în 48 de ore, informează Ministerul francez de Interne, citat de site-ul cotidianului Le Figaro, potrivit Mediafax.
17.39: Marți după-amiază a început demolarea corturilor și a celorlalte adăposturi imporovizate care au fost lăsate vacante de migranții care au părăsit tabăra în ultimele 24 de ore. La operațiune au luat parte echipe de muncitori, escortate de forțe de ordine, și două buldozere.
16:00: Operaţiunea de demolare a „junglei” din Calais era programată să fie demarată în cursul acestei dimineţi, însă, autorităţile franceze au decis să amâne această acţiune până la orele amiezii pentru a se asigura că incidentele de mai devreme vor fi evitate.
În aceste momente, poliţia a asigurat perimetrul, iar personalul angajat pentru a demola corturile şi barăcile se pregăteşte pentru a pune la pământ tabăra considerată simbolul eşecului UE în a gestiona criza refugiaţilor.
Corespondenţii CNN au transmis faptul că în jurul taberei se pot observa numeroase excavatoare şi basculante pregătite pentru a interveni.
Au fost incidente în Franţa, în a doua zi a operaţiunii de evacuare a refugiaţilor din tabăra de la Calais. Imigranţii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, rănind mai mulţi poliţişti, fiind nemulţumiţi că vor fi relocaţi pe întreg teritoriul Franţei, deşi ei îşi doresc să ajungă în Marea Britanie. Cei mai mulţi motivează că acolo sunt aşteptaţi de rude.
Poliţiştii au declarat că cei care refuză să urce în autocarele puse la dispoziţie de autorităţi, vor fi trimişi către centrele de detenţie.
În urma evacuării taberei de refugiaţi de la Calais, un pericol nevăzut îi pândeşte pe cei mai vulnerabili dintre refugiaţi: cei 1.300 de copii singuri care urmează să fie relocaţi. Sute de minori sunt în pericolul de a ajunge pe mâinile traficanţilor de persoane, aceştia profitând de situaţia de confuzie şi haos din Calais.
Cei mai mulţi imigranţi au acceptat să plece, astfel, în prima zi a operaţiunii de evacuare, peste 3.200 de persoane au fost transportaţi către centrele speciale de pe tot teritoriul Franţei.
Autorităţile din Hexagon au pus la dispoziţie refugiaşilor, 145 de autocare care îi vor transporta spre cele 300 de puncte special amenajate pentru primirea acestora, iar de marţi, buldozerele vor începe să distrugă corturile și barăcile.
Citeşte şi: 200 de minori proveniți din Jungla de la Calais au fost primiţi în Marea Britanie
Această evacuare a fost anunţată cu mult timp în urmă, iar refugiaţii au primit pliante prin care li s-a comunicat exact cum se va desfăşura acţiunea şi care sunt măsurile luate pentru relocarea lor, însă, în ciuda eforturilor francezilor de a găsi soluţii pentru azilanţi, o parte dintre aceştia au parasite tabăra pe cont propriu, dar fără a se îndepărta de regiune și a-și păstra șansele de a traversa Canalul Mânecii, potrivit unor surse anonime.
Această evacuare anunțată nu a pus capăt dezbaterilor. Reprezentanți ai opoziției de dreapta și-au exprimat temerea de o multiplicare a unor „mini-Calais”-uri în toată Franța și mai multe orașe destinate pentru primirea migranților au respins planul de repartiție al guvernului, precizează sursa citată.
„Guvernul visează că distrugând (această „Junglă”) va rezolva problema migranților, dar este o eroare: o bună parte dintre oamenii care vor să plece vor reveni fără a-i mai pune la socoteală pe cei nou-veniți, aproximativ 30 zilnic”, a estimat Francois Guennoc, vicepreședintele Asociației Căminul migranților.
Părerea francezilor este, însă, alta. Cei mai mulţi cetăţeni salută acţiunea autorităţilor franceze.
„Dacă aceasta se face conform prevederilor, vom putea răsufla liniștiți și dormi ceva mai bine”, spune un localnic, a cărui grădină a fost devastată în mai multe rânduri.
Ca urmare a acţiunii de evacuare a taberei de la Calais a permis deblocarea situației unei părți a minorilor singuri al căror număr este estimat la 1.300, spune Pierre Henry, directorul general al asociației France Terre d’Asile.
Marea Britanie a acceptat să primească o parte dintre copiii neinsoţiţi, iar potrivit presei britanice, este pentru prima dată când acest stat pune în aplicare mecanismul prevăzut de amendamentul „Dubs”, adoptat în mai, care le oferă copiilor deosebit de vulnerabili — precum cei sub 13 ani și fetelor — un refugiu în Marea Britanie. Fetele care au beneficiat de aceste prevederi provin mai ales din Eritreea, în Cornul Africii.
Duminică, 39 de copii și adolescenți au părăsit „Jungla”, dintre care 22 de fete, pentru a se reîntregi cu familia, a adăugat Pierre Henry.