13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecial"Litoralul" mureşenilor devine "Peninsulă"

“Litoralul” mureşenilor devine “Peninsulă”

Festivalul “Peninsula” va fi găzduit de complexul de sport şi agrement „Mureşul”.

Dintr-un banal canal de canotaj, timpul, banii şi mâna omului au făcut o adevărată bijuterie. Este vorba de Complexul de sport şi agrement “Mureşul”. Un loc iubit de localnici, de vizitatori şi râvnit de cei care încă nu ­l-au văzut decât în poze. Un loc ce, la scară mică, este “marea” târgumureşenilor de rând sau “Balatonul românesc”.

Distracţie din secolul XIX

La finele secolului al XIX-lea, un braţ mort al râului Mureş, a devenit locul de distracţie al târgumureşenilor. Un loc de refugiu unde sfârşitul de săptămână trecea mai uşor, în care oamenii uitau, practice, cât de departe e marea cea mare, printre nuferii albi şi apa liniştită a râului. Lucrurile nu s-au schimbat nici în “epoca de aur”. Atunci, braţul mort al Mureşului a primit chiar şi numele de care nu poate scăpa nici astăzi: “Weekend”, pronunţat româneşte sută la sută, deci “Vichend”, care arată că aici târgumureşenii îşi petreceau sfârşitul de săptămână pe malul apei, la umbra sălciilor pletoase, la un mic şi o bere sau în sfârâitul fleicilor pe grătare. Pentru a răspunde nevoilor locuitorilor oraşului, în 1999 a început schimbarea la faţă a „Vichendului” care a primit numele de Complexul de agrement „Mureşul” şi s-a transformat, treptat-treptat, într-un loc de distracţie organizat şi cochet unde anual vin zeci de mii de oameni. În acest an, spune şeful complexului, Ioan Cârcu, la jumătatea sezonului estival, au călcat iarba din jurul bazinelor de înot din „Vichend” şi s-au bălăcit în apa bazinelor peste 90.000 de oameni. Cum vara e departe de sfârşit, iar Festivalul „Peninsula” va aduce cu el mii de turişti, e de aşteptat ca numărul celor ce se vor bucura de „Vichend” să fie cel puţin dublu până la sfârşitul sezonului. Iar complexul care s-a îmbogăţit cu un bazin de înot olimpic în valoare de 2,9 milioane de lei este gata să îi primească pe toţi.

„Balatonul românesc”

„Balatonul românesc” de pe malul Mureşului, „poreclit” după numele celui mai mare lac cu apă dulce din Ungaria, se întinde pe o suprafaţă de 40 hectare de teren, iar pentru a ajunge la starea actuală, în afara banilor investiţi în ultimul bazin de înot, aici au fost investiţi din 1999 alţi peste peste 5,65 milioane de lei în amenajarea altor cinci bazine de înot, dar şi a aleilor şi a zonelor de agrement cu terenuri de fotbal, tenis sau cu alei răcoroase.

În „Vichend”, bazinul olimpic care a găzduit deja şi meciuri de polo are lungimea de 50 de metri, lăţimea de 25 de metri şi o adâncime de la 1,7 metri până la 2,2 metri. Bazinul cu adâncimea de 1,20 metri se întinde pe o suprafaţă de 3000 mp, cel cu adâncimea de 1,80 metri are o suprafaţă de 1500 mp, toboganul se întinde pe o suprafaţă de 2500 mp, iar ce cele două bazine mici, în care se pot bălăci liniştiţi prichindeii, se întind pe o suprafaţă totală de 280 mp şi au adâncimea cuprinsă între 30 şi 70 de centimetri.

Cazare lângă bazinul de înot

Însă cei care merg în „Vichend” nu au parte numai de bălăceală. Parcul de distracţie dispune de mai multe localuri care, vara, sunt deschise până târziu în noapte, la care se adaugă şi Casa de oaspeţi amenajată de Primăria Târgu-Mureş unde în afara serviciilor de alimentaţie publică sunt oferite chiar şi camere de cazare pentru cei care nu vor să se întoarcă acasă peste noapte. „Nu în ultimul rând, pentru că marea e departe, în «Vichend», târgumureşenii pot să simtă nisipul plajei sub picioare pe un teren de volei, iar noaptea, când căldura s-a mai potolit, pot juca tenis cu piciorul, baschet sau fotbal pe terenuri cu nocturnă”, spun localnicii. Asta în timp ce copiii au la dispoziţie două terenuri de joacă de 2.000 mp, respectiv 300 mp.

Oportunităţi pentru canotaj

Şi pentru că nu trebuie uitat niciodată că “Vichendul” a pornit de la un braţ mort şi un bazin de canotaj, administraţia complexului oferă în continuare doritorilor posibilitatea de a ieşi cu barca pe cursul braţului mort al Mureşului şi chiar dincolo de acesta.

Pentru a le oferi doritorilor bucuria unei relaxări la umbră sau în apa din cele şase bazine, autorităţile nu au majorat în acest an taxa de intrare, copiii plătesc în continuare doar 2  lei,  în timp ce adulţii care vor să intre în “Vichend” trebuie să achite 5 lei.

 

Nu în ultimul rând, pentru că marea e departe, în „Vichend”, târgumureşenii pot să simtă nisipul plajei sub picioare pe un teren de volei, iar noaptea, baschet sau fotbal pe terenuri cu nocturnă.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă