10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialLift panoramic și restaurant suspendat în Turnul din Iosefin

Lift panoramic și restaurant suspendat în Turnul din Iosefin

 

Capitala Banatului ar urma să se îmbogățească în curând cu un obiectiv turistic aparte. Turnul de apă din Iosefin ar putea să găzduiască o cafenea, un restaurant suspendat, cu o terasă nouă, lată de doi metri, dar și un lift panoramic, care să asigure accesul vizitatorilor pe terasa de unde va putea fi admirată panorama Timișoarei. Anunțul referitor la acest proiect a fost făcut de viceprimarul Traian Stoia.

El a declarat că ideea valorificării în acest mod a turnului de apă îi aparține unui tânăr, căruia nu i-a dat numele, dar despre care a spus că este la Facultatea de Arhitectură. ”Trebuie studii de rezistență, care să arate cât de viabilă este terasa exterioară, dar și fundația liftului”, a spus viceprimarul Timișoarei, citat de presa locală. Traian Stoia a mai afirmat că acest proiect ar urma să fie realizat de un investitor privat, care ar urma să intre într-un parteneriat cu administrația locală. Viceprimarul Timișoarei a adăugat că licitația pentru selectarea investitorului ar putea fi organizată chiar în luna mai, dacă municipalitatea se va înțelege cu arhitectul care a avut ideea transformării Turnului de apă din Iosefin.

Care este istoria Turnului de apă

Turnul de apă din Iosefin a fost construit în anul 1914, iar înălțimea sa este de 52 de metri. El este ”fratele geamăn” al celuilalt turn de apă al Timișoarei, cel din cartierul Fabric. Cele două turnuri au desăvârșit construcția rețelei de distribuție a apei din orașul Timișoara, creată la începutul secolului XX. Practic, ele se află la capetele rețelei. Apa stocată în ele era utilizată pentru a menține presiunea în rețea, în timpul zilei, când consumul de apă atingea cote maxime. În perioadele în care în rețea exista un surplus de apă, acest surplus era stocat în cele două turnuri, iar astfel capitala Banatului avea una dintre cele mai echilibrate și mai performante rețele de apă. Mulți considerau această rețea drept o capodoperă a ingineriei din Imperiul Austro-Ungar. În timp, o dată cu perfecționarea științei hidraulicii, dar și datorită extinderii și modernizării rețelei de distribuție a apei, rolul celor două turnuri de apă a scăzut. În prezent, municipalitatea dorește să le găsească un nou rol, în condițiile în care arhitectura lor este una deosebită. Transformarea lor în localuri de lux esta una dintre ideile care a stârnit cel mai mare entuziasm în comunitatea locală.

Cine este arhitectul care a proiectat turnul

Turnul de apă din Iosefin a fost creat de unul dintre marii arhitecți ai Timișoarei. Este vorba de Laszlo Szekely, originar din Salonta. El a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității din Budapesta, unde l-a avut ca mentor pe Alois Hausmann, cel care a proiectat și Palatul Regal din Buda. Laszlo Szekely a plecat la specializare în Italia. La doar 31 de ani, el a devenit arhitect-șef al Timișoarei. Laszlo Szekely este autorul unora dintre cele mai frumoase imobile din Capitala Banatului. Marele arhitect a murit în orașul pe care l-a îndrăgit atât de mult în anul 1934. Laszlo Szekely nu avea decât 57 de ani. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă