2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialLiderul opoziţiei din Turcia a demisionat în urma unui scandal sexual

Liderul opoziţiei din Turcia a demisionat în urma unui scandal sexual

Liderul opoziţiei din Turcia, Deniz Baykal, şi-a anunţat luni demisia de la conducerea Partidului Republican al Poporului, după difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care acesta apare într-un dormitor cu o femeie, relatează presa turcă, citata de Newsin.

“Nu este o înregistrare video cu caracter sexual, este o conspiraţie. Cei care se află în spatele acestei conspiraţii au făcut-o din motive politice”, a declarat într-o conferinţă de presă liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), formaţiune care apără valorile laice, în timp ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, provine dintr-o mişcare islamistă.

“Am demisionat de la preşedinţia CHP, dar acesta nu înseamnă că renunţ sau că încerc să scap de această conspiraţie. Dimpotrivă, este o provocare”, a precizat Deniz Baykal, fără să recunoască explicit că a avut o relaţie extraconjugală.

Înregistrarea video, difuzată joi pe site-ul cotidianului Vakit, îl arată pe Baykal, 71 de ani, într-un dormitor împreună cu fosta sa secretară, Nesrin Baytok, în prezent parlamentar. Înregistrarea a fost retrasă vineri de pe site-ul publicaţiei, la cererea justiţiei, dar a reapărut ulterior pe Youtube. Deocamdată, nu se ştie dacă înregistrarea a fost trucată sau este reală. Atât Baykal, cât şi femeia din imagini sunt căsătoriţi.

Deniz Baykal a afirmat că “operaţiunea de destabilizare” nu ar fi fost posibilă fără “ajutorul şi acordul” guvernului. “Această conspiraţie nu vizează doar o persoană, ci lupta CHP pentru apărarea republicii, a democraţiei şi a statului de drept”, a acuzat el.

Demisia lui Deniz Baykal, care conduce CHP din 1992, intervine cu două săptămâni înainte de congresul partidului, la care acesta urma să candideze pentru un nou mandat. Formaţiunea sa se opune reformei constituţionale iniţiată de partidul aflat la guvernate în Turcia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă