10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialLider sârb din Kosovo, arestat pentru presupuse crime de război

Lider sârb din Kosovo, arestat pentru presupuse crime de război

Unul dintre principalii lideri politici sârbi din nordul Kosovo,  a fost arestat marţi, pentru o lună, fiind bănuit de implicare crime de război comise în timpul conflictului sârbo-kosovar din 1998-1999, relatează AFP, conform Mediafax.

Citeşte şi: Un politician sârb a fost asasinat, în nordul Kosovo

Un judecător internaţional a decis marţi dimineaţă să dea curs unei solicitări a procurorului Misiunii de poliţie şi de justiţie a Uniunii Europene din Kosovo (EULEX), care l-a audiat pe Oliver Ivanovici, timp de mai multe ore luni la comisariatul din Kosovska Mitroviţa în prezenţa avocatului său.

Ivanovici, în vârstă de 60 de ani, este bănuit de două crime “care ar fi avut loc în 1999 şi în 2000 şi ale căror victime ar fi fost albanezi”, a declarat Neboisa Vlajici, avocatul responsabilului sârb. El a fost transferat la închisoarea din Priştina, a adăugat Vlajici. Niciun alt detaliu cu privire la faptele ce îi sunt reproşate nu este cunoscut.

Citeşte şi: UE a deschis negocierile de aderare cu Serbia

Potrivit presei kosovare, Ivanovici este bănuit că a torturat şi ucis albanezi. Oliver Ivanovici, fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, a fost ales consilier municipal în nordul Kosovska Mitroviţa, unde sârbii sunt majoritari, pe o listă independentă, cu ocazia alegerilor locale care au avut loc la sfârşitul lui 2013. “Avem motive să ne gândim că arestarea lui Ivanovici şi acuzaţiile ce îl vizează reprezintă o presiune politică. Consilierii municipali aleşi pe lista sa vor demisiona astăzi, fără îndoială”, a declarat Ksenija Bozovici, o apropiată a lui Ivanovici.

Oliver Ivanovici este unul dintre liderii importanţi ai sârbilor din Kosovo şi este considerat un moderat.

În 2001, Ivanovici a fost ales în Parlamentul din Kosovo după ce a candidat pe o listă sârbă.

Belgradul şi Priştina au încheiat anul trecut un acord istoric în vederea normalizării relaţiilor, sub medierea Bruxellesului. Serbia şi sârbii din Kosovo nu recunosc însă indepedenţa declarată unilateral de Priştina în februarie 2008.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă