21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, la DNA. Ce i-au comunicat procurorii

UPDATE. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, la DNA. Ce i-au comunicat procurorii

UPDATE. Potrivit unui comunicat al DNA. se extinde cercetarea pentru spălare de bani, Olguța Vasilescu, Dadu Preda, administratorul public al craiovei și Elena Popescu, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor.

 

În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

În cadrul “donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

 Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

––

UPDATE. Olguța Vasilescu, la ieșirea de la DNA: ”Este o extindere pentru aceleași fapte, dar pentru că este ultima săptămână din campanie, trebuie să mă plimb și eu pe aici. Mi se pare aberant acest dosar. Un primar trebuie să răspundă primar pentru că a văruit niște fațade din oraș. banii au venit de la sponsori. Nu au intat banii la mine în buzunar. În urmă cu două săptămâni, am făcut plângere la CSM pentru a vedea cum s-au anchetat acei martori. MI se pare aberant. Nu am dat niciun fel de declarație azi, probabil că le vom face în zilele următoare. Niciun judecător nu mă poate condamna pentru ce este în acel dosar”.

Procurorii au adăugat o acuzație de spălare de bani.

Olguța Vasilescu spune că dosarul a fost fabricat pentru ca ea să nu mai câștige Primăria Craiovei

–-

Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat luni la Direcția Națională Anticorupție. Ea  a fost chemată pentru a i se comunica că procurorii au dispus extinderea cercetărilor.

Primărița Craiovei este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

La intrare în sediul DNA, Olguța Vasilescu a declarat că se așteaptă la ce e mai rău. "Bănuiesc că este ceva important. (…) Au mai fost audiaţi martori, dar nu mi se pare nimic interesant. (…) Mă aştept la ce este mai rău având în vedere faptul că este ultima săptămâna de campanie electorală şi nu au altă modalitate", a declarat  Lia Olguţa Vasilescu. 

Ea nu a exclus și posibilitatea instituirii unui sechestru.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru patru infracţiuni de complicitate la luare de mită. 

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic", au reţinut procurorii. 

Conform DNA, "donaţiile", estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât şi în organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei. 

De asemenea, în anul 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă