18.5 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialLegea invatamantului PSD, scoasa de la naftalina

Legea invatamantului PSD, scoasa de la naftalina

Ministrul Educatiei a anuntat ca legea invatamantului preuniversitar a fost finalizata ieri, urmand ca joi sa se definitiveze si cea a invatamantului universitar.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, impreuna cu liderii a trei din cele patru organizatii sindicale au reusit, ieri, sa ajunga la un consens in ceea ce priveste legea invatamantului preuniversitar.
Principala modificare la aceasta lege este structura invatamantului preuniversitar care prevede introducerea celor zece clase obligatorii. Astfel, invatamantul primar va avea cinci clase – cea pregatitoare si clasele I-IV –, iar gimnaziul, inca cinci. Liceul, in schimb, va incepe in clasa a X-a, pentru a se incheia in clasa a XII-a sau in clasa a XIII-a.
Reprezentantii sindicatelor nu cred insa ca se poate trece la acest sistem foarte curand. Presedintele sindicatului "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, spune ca "trebuie create niste spatii, pentru ca gradinita sa devina obligatorie. Poate in 2-3 ani ar putea deveni obligatoriu acest sistem", iar liderul Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, considera ca acest proiect este unul pripit deoarece "se prevede introducerea celor zece clase obligatorii, insa nu este clar cand se va putea trece efectiv la implementarea lui. Nu e normal sa se faca proiectul acum pentru a fi pus in aplicare alta data".
Aceasta nu este insa singura modificare: religia va fi materie optionala in liceu si va avea un caracter obligatoriu numai pentru gimnaziu.
In plus, se cauta solutii pentru modificarea programei scolare astfel incat sa se predea o istorie a religiilor.  Neintelegeri mai sunt insa in legatura cu finalizarea legii invatamantului superior, mai precis cu propunerea ministrului ca rectorii universitatilor si decanii facultatilor sa fie numiti prin concurs, lucru care in opinia sindicalistilor ar lasa loc interventiilor politice. Presedintele federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a propus ca numirea conducerii institutiilor de invatamant superior sa se faca prin alegeri. Razvan Bobulescu a precizat ca "din punct de vedere al invatamantului superior, proiectul va fi definitivat joi", declarandu-se optimist cu privire la gasirea unei solutii care sa multumeasca ambele parti.  In plus, si reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania sunt nemultumiti de faptul ca in acest proiect nu au fost introduse multe dintre solicitarile lor, lucru de care l-au considerat vinovat pe secretarului de stat pentru invatamant superior, Dumitru Miron, caruia i-au cerut demisia.

Cele mai citite

Liviu Alexa: Milioane de euro pentru judecătorii CCR: privilegii speciale și pensii uriașe din banii românilor

Jurnalistul Liviu Alexa dezvăluie cum membrii Curții Constituționale, în frunte cu președintele Marian Enache, încasează sume colosale din cumularea indemnizațiilor și pensiilor speciale,...

Împușcat mortal la o partidă de vânătoare de către fiul unui cunoscut om de afaceri

Fiul unui cunoscut om de afaceri din Iași a împușcat mortal un paznic la o partidă de vânătoare de vulpi. Victima a murit la...

Revoluția Wi-Fi: Acces gratuit și rapid la internet în toată Europa, inclusiv în România

Aplicației WiFi4EU oferă cetățenilor acces rapid la internet gratuit în spațiile publice din întreaga Europă, anunță Comisia Europeană. Rețelele wi-fi au fost create încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă