19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialLarry King, la căderea cortinei

Larry King, la căderea cortinei

Larry King, veteranul realizator de televiziune,a pus capăt aseară emisiunii pe care orealizează la postul CNN de peste 25 de ani. Jurnalistul în vârstă de 76 de ani va colaboraînsă în continuare cu prestigiosul post TV,urmând să modereze din când în când anumite ediţii speciale.

Emisiunea „Larry King Live” a intrat în Guinness Book of World Records, fiind considerată cel mai longeviv talk-show TV moderat fără întrerupere de aceeaşi persoană. Fiind şi difuzată în acelaşi interval orar, emisiunea a făcut practic parte, vreme de un sfert de veac, din vieţile tuturor americanilor, intrând în folclorul urban.

40.000 de interviuri

Aşa cum la o poveste lacrimogenă americanul de rând răspunde: „Save it for Oprah”, adică, într-o traducere liberă, „păstrează dramoleta asta pentru emisiunea unde se plânge pe rupte, şi anume «Oprah Winfrey Show»”, tot astfel bretelele lui Larry King fac parte din cultura urbană a americanilor. Un Larry King fără bretele este de neconceput şi nu ar mai face doi bani în mintea telespectatorului american, deşi moderatorul (şi nu bretelele sale) a realizat mai bine de 40.000 de interviuri cu celebrităţi şi oameni politici din lumea întreagă. Larry King a ajuns şi pe marile ecrane, as himself (jucându-se, adică, pe sine), emisiunea sa fiind folosită adesea în filmele hollywoodiene pentru a da credibilitate ficţiunii din scenariu. Dintre toate vedetele pe care le-a avut ca parteneri de dialog, cel mai impresionat a fost de Frank Sinatra, după cum a mărturisit longevivul realizator TV de curând.

Dependent de muncă

Larry King şi-a anunţat pe neaşteptate retragerea în această vară, pretextând că doreşte să petreacă mai mult timp în sânul familiei. Ar fi, de altfel, prima dată când ar alege familia, şi nu cariera, pentru că faimosul Larry King a schimbat, de-a lungul timpului, nu mai puţin de şapte soţii, cele mai multe declarându-se nemulţumite de faptul că celebrul lor soţ este „workaholic”, adică dependent de muncă. Aceasta nu a fost însă singura „dependenţă”, el recunoscând chiar pe post că a fost un soţ adulterin. Jurnalistul a fost de altfel pe punctul de a divorţa la începutul anului 2010 şi de cea de-a şaptea soţie, dar separarea s-a încheiat cu un ultimatum din partea doamnei King şi cu o pensionare din partea lui, care au dus la o fericită împăcare.

Preţul celebrităţii

Din cauza solicitantei sale profesii, Larry King a avut de-a lungul timpului grave probleleme de sănătate. În februarie 1987, el a suferit un atac de cord devastator din care şi-a revenit numai în urma unei intervenţii chirurgicale extrem de complicate. Renăscând din propria cenuşă, Larry King şi-a găsit timp să şi scrie despre experienţa sa nefericită în două cărţi: „Domnule King, aveţi un atac de cord. Cum un atac de cord şi o operaţie de bypass mi-au schimbat viaţa”, apărută în 1989, şi un capitol dedicat lui din volumul mai cuprinzător „Personalităţi ce-şi amintesc despre cum au triumfat împotriva primului criminal al Americii: boala de inimă, aşa cum poţi face şi tu”, apărută în 2004. Din păcate, după cum a mărturisit în luna februarie a acestui an, Larry King a suferit o nouă operaţie de inimă pentru a i se pune stenturi în artera coronariană. El a mărurisit acest lucru când a vorbit în emisiunea sa despre o intervenţie chirurgicală similară suferită de Bill Clinton. Realizatorul TV şi-a liniştit telespectatorii spunând că această operaţie este relativ simplă şi fără mari riscuri, povestind că el a fost spitalizat pentru acest lucru doar o singură zi şi că se simte perfect în urma intervenţiei.

Piers Morgan, înlocuitorul lui King la CNN

Deşi lumea televiziunii americane nu va mai fi aceeaşi fără veteranul Larry King, care a fost răsplătit pe parcursul îndelungatei sale cariere cu un Premiu Emmy, două premii Peabody şi nu mai puţin de 10 premii Cable ACE, pentru că showbizul înseamnă bani, CNN i-a găsit destul de repede un înlocuitor lui Larry King. Canalul TV l-a cooptat pe britanicul Piers Morgan, cunoscut mai ales ca membru al diverselor jurii ale emisiunilor-concurs de televiziune „Britain’s Got Talent” şi „America’s Got Talent”, pentru a realiza, din 2011, o emisiune în intervalul orar deţinut vreme de 25 de ani de Larry King. Contractul lui Piers Morgan este estimat la peste 8 milioane de dolari.

Un nume de succes împrumutat de la o băutură alcoolică

Lawrence Harvey King s-a născut pe 19 noiembrie 1933 în cartierul Brooklyn din New York, într-o familie de evrei emigraţi din Bielorusia, adevăratul lui nume de familie fiind Zeiger. Deşi părinţii săi erau religioşi, el s-a declarat mereu agnostic. Când tatăl său, proprietarul unui mic restaurant, a murit la doar 44 de ani, din cauza unei boli de inimă, mama lui a trebuit să-şi întreţină cei doi fii din ajutorul social. După ce a terminat liceul, Larry a început să muncească pentru a-şi ajuta mama. Şcoala nu îl mai interesa, dar era pasionat de radio. Aflând că la celălalt capăt al ţării, în Florida, posturile de radio în expansiune angajează chiar şi tineri neexperimentaţi, s-a urcat în faimosul autobuz „Ogarul cenuşiu” şi a coborât în Miami. Patronul unui mic post numit WAHR din Miami Beach l-a angajat ca om bun la toate. Prima dată a intrat în direct ca DJ. Pentru că patronul îi spusese că numele său, Zeiger, e prea complicat pentru a fi reţinut de ascultători şi că ar fi indicat să şi-l schimbe, tânărul aspirant la glorie a luat în mână ziarul local „The Miami Herald”, unde i-au căzut prima dată ochii pe o reclamă la o băutură spirtoasă: King’s Wholesale Liquor. Şi King i-a rămas numele.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă