20.8 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialLaborator de masurare a radiatiilor emise de mobile

Laborator de masurare a radiatiilor emise de mobile

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova a deschis, la inceputul acestei saptamani, primul laborator din Romania pentru determinarea influentei undelor electromagnetice emise de terminalele de telefonie mobila asupra utilizatorilor. Este vorba despre un laborator independent, finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica, ai carui specialisti vor colabora cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. "In contextul general al ingrijorarii privind consecintele poluarii electromagnetice produse de sistemele de comunicatie mobile, al cresterii fara precedent a numarului acestor terminale si al utilizarii necontrolate de catre copii, precum si al influentei statiilor de baza, s-au elaborat la nivel international si, de curand, la nivel national recomandari si norme de limitare a expunerii umane la campuri electromagnetice", au aratat reprezentantii ICMET Craiova.

 

Astfel ca aici oricine poate afla daca aparatul pe care il detine se incadreaza in limita de 2 wati pe kilogram, stabilita in cadrul UE, a mai anuntat Institutul National de  Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET. seful laboratorului, Andrei Marinescu, a explicat ca, atunci cand vor exista semne de intrebare cu privire la nivelul ratei specifice de absorbtie a radiatiilor electromagnetice (SAR) in cazul unor aparate, acestea vor fi testate in cadrul laboratorului. Tot aici vor ajunge si semnalele din statele comunitare: atunci cand o tara membra UE descopera un anumit tip de telefon mobil care nu este conform standardelor europene, comunica concluziile si celorlalte state, unde testele se repeta. Daca rezultatele sunt aceleasi, se iau masuri si se scot terminalele de pe piata sau firma producatoare este amendata.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă