3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiSănătateLa Sovata, Lacul Ursu aduce tuturor răsplata(II)

La Sovata, Lacul Ursu aduce tuturor răsplata(II)

Turiștii care vin pentru tratament la Sovata trebuie să știe că stațiunea înseamnă sare, nămol, apă binefăcătoare, aer curat, toate strâns legate de Lacul Ursu.
Toți cei care vin aici au un singur obiectiv: să se destindă, să uite de stres, să se vindece.


Sovata are un alt mare atu și, anume, tratamentele naturale destinate infertilității feminine, dar și cele pentru tratarea sau ameliorarea pe termen lung a afecțiunilor reumatologice.
La Sovata, factorii terapeutici naturali care aduc vindecarea sunt apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic peloidogen, ambele extrase exclusiv din Lacul Ursu.

În baza de tratament, durata băii sărate terapeutice este de 15-20 de minute și reprezintă un remediu excelent pentru bolile reumatice și pentru cele ale sistemului nervos, dar și pentru bolile dermatologice și disfuncțiile ginecologice.

Apa sărată este folosită şi sub formă de aerosoli pentru prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii precum rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronşic, bronşită cronică sau fibroză pulmonară.

„ Terapia trebuie să aibă un minim de 5 zile, ca să fie eficientă. Terapia pe bază de inhalare cu apă sărată este recomandată pentru afecțiunile pulmonare: astm bronșic, alergic, orice formă de bronșită, dar și pacienții post Covid pot beneficia de asemenea proceduri, dar acolo este nevoie de un consult mai riguros pentru că au afecțiuni pluriorganice, nu numai partea pulmonară este afectată.

Acolo se fac aerosolii, mai mult pentru căile respiratorii superioare. Cu aceste pompițe bine sterilizate, pacienții își fac aerosolii. Apa de aici este adusă direct din Lacul Ursu.
Din Lacul Ursu doar hotelurile noastre( ENSANA Group-n.r.) au exclusiv apa și nămolurile. La tratamente pot să vină și cei din afara hotelurilor, dar pentru spa, piscină și masaj de relaxare doar cei din interiorul hotelului. ”, ne explică medicul de reabilitare Cristina Jeremias Fulop Nagy.

Apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au un efect pluristructural, sincron și de finețe asupra aparatului genital feminin: efect antiinflamator, de stimulare hormonală și de relaxare a sistemului nervos, ca urmare a creșterii gradului de stres în populație. Crește și procentul cazurilor cu sterilitate psihogenă, indusă de stres.

„ La ginecologie, e o nișă practic infertilitatea, având o medie de 7-8, poate 10 paciente pe săptămână. A mai scăzut puțin, față de 2019, cu aproximativ 30%. Pachetele sunt de 5, 6 sau 10 zile. Este un tratament balnear cu aplicabilitate în sfera genitală pentru pacientele ginecopate, cu ginecopatii cronice cum ar fi boala inflamatorie pelvină cronică care a lăsat sau nu a lăsat sechele, dar de obicei lasă sechele.

O altă categorie este cea de paciente reprezentată în pre sau post menopauză. Tot ce v-am spus până acum reprezintă 5, 8, maxim 10% din solicitările cabinetului nostru.
Restul de peste 90% sunt reprezentate de paciente care își doresc să devină mame.
Ele au început să fie făcute în această zonă, în Sovata, aproximativ la începutul anilor 1900, mai exact 1910. ”, ne arată medicul ginecolog George Vasilescu istoria tratamentelor ginecologice.

La Sovata nămolul sapropelic din Lacul Ursu este de calitate superioară

Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron human-like.
Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură, și induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- și posttratament). Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilității feminine la Sovata.

„ Acestea sunt simple comparativ cu cele de reumatologie fiind compuse dintr-un tampon vaginal cu nămol, din aplicații externe cu nămol și irigații vaginale cu apă sărată. Nu se introduce nămol în vagin, nămolul se introduce în niște săculețe speciale care sunt sterile, iar acele săculețe cu nămolul care este semifluid este introdus cu ajutorul unui specul intravaginal.
Este un proces mecanic, fizic de convecție directă, adică se transferă căldura de la tamponul cu nămol, tamponul conținând fitonutrienți, fitoestrogeni și fitoprogesteroane, însăși prin natura acestui material biologic.
Prin căldura pe care o degajă, prin fenomenul fizic de convecție, ajunge tot în sfera pelvină și exercită în primul, și în primul rând un efect antiinflamator. Pentru că, după cum se știe, infertilitatea feminină este dată, în proporție de 90%, de fenomene inflamatorii cronice, din boli inflamatorii pelvine netratate sau tratate necorespunzător. ”, mai adaugă medicul Vasilescu.
Rata de reușită la baza de tratament ENSANA din Sovata, în cazul infertilității feminine, este de 30-40% și asta cu ajutorul elementelor naturale din Lacul Ursu.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. S-a ocupat de partea de comunicare a instituției Avocatului Poporului, în calitate de consilier al Avocatului Poporului, în perioada februarie 2015- iulie 2019. Este absolvent și licențiat al trei facultăți: Facultatea de Fizică, Facultatea de Automatizări, Facultatea de Drept, ultima fiind terminată în iulie 2021. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Erdogan: „Sper ca lira turcească să se stabilizeze în curând”

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că speră că ratele de schimb valutar să se stabilizeze în scurt timp și a promis din...

Un bărbat a căzut de la un etaj al Spitalului Militar Cluj

Un bărbat, în vârstă de 72 de ani, s-a aruncat în noaptea de vineri spre sâmbătă de la un etaj al Spitalului Militar din...

Papa Francisc e în vizită în Grecia

Papa Francisc a sosit sâmbătă dimineaţa la Atena, în vizită ecumenică, în Grecia, venind din Cipru, relatează AFP. Este prima vizită a unui suveran...
Ultima oră
Pe aceeași temă