19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialLa sesizarea RL, judecătorii din dosarele lui Dinel Staicu sunt anchetaţi de...

La sesizarea RL, judecătorii din dosarele lui Dinel Staicu sunt anchetaţi de CSM

După publicarea în RL, în ediţia sa de vineri, 8 aprilie, a anchetei “Cei patru vinovaţi de fuga lui Dinel Staicu”, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu şi a decis trimiterea Inspecţiei Judiciare în control la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Reprezentanţii CSM sunt de acord cu concluzia anchetei RL, potrivit căreia judecătorii acestui caz aveau dovezi suficiente pentru a decide că Dinel Staicu nu poate părăsi ţara. “Elementele pe care se putea fundamenta o eventuală decizie de luare a măsurii asiguratorii erau conţinute în dosarul transmis Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în comunicatul de presă al CSM, pe care îl redăm în întregime.


COMUNICAT

 

Privind sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare

de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi precizări legate de circuitul dosarelor privitoare la Dinel Nuţu (fost Staicu)

 

Având în vedere prezentarea de către diferite instituţii din presă a unor aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fost Staicu) – urmărit internaţional, Consiliul Superior al Magistraturii informează că Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM s-a sesizat din oficiu şi va proceda în perioada imediat următoare la efectuarea verificărilor care se impun.

În baza datelor furnizate de Judecătoria sector 4 Bucureşti, precum şi din informaţiile comunicate de purtătorul de cuvânt al Judecătoriei sector 2 Bucureşti, facem următoarele precizări:

1. Dosarul aflat pe rol la Judecătoria sector 4, privind inculpatul ( la acea dată ) Dinel Staicu a fost comunicat Curţii de Apel Bucureşti la data de 10 ianuarie 2011, conform evidenţei ECRIS.

2. În acest dosar s-a dispus condamnarea definitivă a lui Dinel Staicu la 7 ani de închisoare cu executare. Conform declaraţiilor DNA  existau suspiciuni că inculpatul intenţiona să se sustragă de la executarea acestei pedepse.

3. De la data de 10 ianuarie 2011, DNA a avut la îndemână posibilitatea depunerii cererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel Bucureşti, pe rolul căreia, tot de la acea dată se afla dosarul în cauză, primul termen de judecată pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011.

4. Elementele pe care se putea fundamenta o eventuală decizie de luare a măsurii asiguratorii erau conţinute în dosarul transmis Curţii de Apel Bucureşti, Judecătoria sector 2 având pe rol alt dosar, cu probatoriu şi elemente diferite, vizând aceeaşi persoană, însă cu grad relativ de concludentă în legătură cu necesitatea dispunerii acestei măsuri.

    

       Judecător  Horatius DUMBRAVĂ

PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Cele mai citite

Spectacolul „Ținuturile joase” după Herta Müller, o inițiativă a ICR New York, deschide și închide Festivalul „Rehearsal for Truth” de la New York

Realizat în parteneriat de ICR New York și compania americană Untitled Theater Company No. 61, cu sprijinul Václav Havel Center, Bohemian Benevolent and Literary...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă