20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătateLa Govora s-a căutat „aurul negru”. S-au găsit ape magice(I)

La Govora s-a căutat „aurul negru”. S-au găsit ape magice(I)

Cum treci de Râmnicu Vâlcea, la doar 22 de kilometri spre Târgu-Jiu, ajungi în localitatea Govora. Acum 150 de ani nici nu exista această așezare. Tot atunci, aici s-a căutat petrol-aurul negru- și s-au descoperit ape termale cu beneficii curative.

Stațiunea Băile Govora este acum una din minunile vindecătoare ale României.
Un loc pur și ascuns de lume. Băile Govora a fost și este una din cele mai bogate stațiuni din România și Europa în ape iodurate și bromurate de origine organică. Chiar și acum, stațiunea le face concurență unor locații balneare de renume mondial ca Bains, La Bonzboule (Franta), Bad Hali (Austria), Salmaggiore (Italia), Marianske Lazne (Cehia).

Apa înseamnă vindecare și speranță la Govora

Aici, la Băile Govora, mai mult decât oriunde, vindecarea începe cu apa. Factorii naturali de cură ai locului sunt apele minerale de mare concentrație iodurate și bromurate, sulfu-roase.
Prima descriere amănunţită a izvoarelor de la Govora datează din 30 septembrie 1881, într-o scrisoare adresată prefectului judeţului Vâlcea, de către Ioan Măciuceanu, fostul primar al comunei Păuşeşti Otăsău şi Ioan Klaus, inginerul judeţului: „ Ieri la 29 septembrie 1881 orele două, post meridian, am descoperit izvoare de petrol în comuna Govora, cătunul Prajila, plasa Ocolu în cursul unei vâlcele numită Valea Hinţei între proprietatea Cernelele a comunei Şerbăneşti şi Păuşeşti Otăsău, distanţă spre nord vest de râul Govorei, trei kilometri şi în nivel pe o înălţime de 40 metri.

Aceste izvoare răsar chiar din marginea văii numită sus, sub o râpă fiind de jur împrejur păduri sub mai multe culori: de la acestea în susul apei distanţă de 60 metri am găsit izvorul clocotind chiar în mijlocul cursului acelei vâlcele ca şi când ar fierbe într-un cazan şi punând foc cu un chibrit imediat răspunde făcând o flamă vie şi apoi se stinge, şi între acestea două puncte există şi un izvor de apă pucioasă însă mult sărată, cam amară.”

Baza de tratament, situată la Hotel Palace, este practic inima stațiunii și locul unde vin cei mai mulți dintre turiști și pacienți.

Vindecarea grație apelor de la Băile Govora a început în anul 1874, odată cu primele lucrări de foraj. În anul 1887, a fost construit primul stabiliment balnear datorat medicului Zorileanu, pentru ca în anul 1914 să fie inaugurat primul hotel cu bază terapeutică din România, Hotelul Palace.

Terapiile moderne sunt disponibile în baza de tratament

La Băile Govora special este că poți sa îți umpli plămânii cu aer curat, te poți bucura de apele minerale si de tratamentele care le au la bază. Cele 3 tipuri de ape minerale existente sunt folosite pentru tratament după o schema precisă.
Tratamentele care se fac aici constau în 5 module: Inhaloterapie, Electroterapie, Kinetoterapie, Hidroterapie, Termoterapie.
Inhaloterapia se folosește pentru a trata afecțiunile respiratorii. Aici sunt trei tipuri de proceduri.

„ Prima este o procedură de inhalație care este individuală. Alături se face o procedură de pulverizație care este o procedură colectivă. Din cauza pandemiei această procedură este oprită temporar. A treia procedură se realizează într-un cabinet de ultrasonoaerosoli. Și acum să vă spun și diferențele dintre aceste proceduri care la prima vedere par la fel.
Inhalația și pulverizația folosesc o particulă mare a apei minerale, particulă care rămâne în etajul superior pulmonar. Pe când ultrasonoaerosolul datorită dispersiei apei minerale cu ajutorul ultrasunetelor se obține o particulă foarte mică care ajunge în etajul inferior pulmonar, chiar la nivel de alveolă pulmonară. Aceste proceduri se completează una pe alta. Sunt benefice pentru aparatul respirator în afecțiuni cronice respiratorii: astmul, bronșita alergică, bronșita tabagică, bronhopneumopatia cronică obstructivă. Dar și afecțiunile ORL: rinite, sinuzite, rinosinuzite, faringite, faringoamigdalite, laringite.”, relatează Elena Rădescu, asistent-șef al bazei de tratament.

Un loc pe care nici un turist sau pacient nu ar trebui să-l rateze este încăperea unde se află Herbal Sauna.

„ Aici este cea mai veche încăpere din Palace unde s-a putut păstra pavimentul original de la 1910. Era un bazin de sulf, iar pe aici pe undeva, în spate este ieșirea către un tunel care s-a făcut între acest hotel și pavilionul de băi, care acum nu arată prea bine, dar încercăm să-l refacem.

Este un tunel subteran care traversează parcul. Pavilionul, la începuturile stațiunii Govora, nu avea o funcție de cazare, era strict doar pentru băi, baie lângă baie. Oamenii cazați la Hotel Palace își luau halatul pe ei și prin tunelul acesta subteran se duceau la băi.
Este foarte interesant acest tunel, el arată impecabil înăuntru, excepțional păstrat de la 1910. ”, ne transmite Violeta Nițescu, general manager al Băilor Govora.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă