15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialLa Galați, continuă „ruleta rusească“ a încălzirii centralizate

La Galați, continuă „ruleta rusească“ a încălzirii centralizate

Încălzirea blocurilor Galațiului în sistem centralizat a devenit un fel de „ruletă rusească“, pentru că veștile bune și rele se succed cu mare rapiditate.

Sistemul a intrat în colaps în luna martie, când din cauza acumulării  datoriilor asociațiilor către distribuitorul local Apaterm SA, s-a ajuns ca la rândul său Apaterm să nu achite CET-ului Electrocentrale valoarea energiei termice furnizate și în continuare ca CET-ul să nu achite către Romgaz și Transgaz aproximativ 57 de milioane de lei, valoarea gazelor furnizate în iarna trecută.

Apaterm a intrat în faliment, în locul său fiind autorizat un nou distribuitor local, Calorgal SA Galați. Electrocentrale a intrat în insolvență. Toată vara s-au purtat negocieri între Primărie, Electrocentrale, Ministerul Energiei și Romgaz, dar furnizorul de gaze a fost ferm pe poziție, neacceptând să furnizeze gaze în iarna viitoare decât în condițiile în care municipalitatea achită în avans consumurile pentru o perioadă de 80 de zile. Premierul Victor Ponta a refuzat să mai aloce bani de la Fondul de Rezervă al Guvernului, ca în anii trecuți, dar le-a dat posibilitatea primarilor marilor orașe care au probleme în susținerea financiară a sistemului de termoficare să acceseze împrumuturi din trezorerie.

Vineri, primarul Galațiului a anunțat că joi s-a întâlnit cu miniștrii Finanțelor, Administrației, Dezvoltării și Energiei și a obținut acordul pentru un împrumut de 33 de milioane lei pe o perioadă de 15 sau 20 de ani: „Noi am cerut 33 de milioane de lei și sunt optimist că vom lua aproape suma aceasta, care să liniștească și Romgaz-ul. După cum știți Romgazul este la capătul firului, în primă fază a înaintat niște propuneri inacceptabile și sper ca acum, după ședința de Guvern, să încheiem contractul de furnizare a energiei termice, lucru care ne asigură căldura pe acest sezon. Vom lua un credit de la Trezorerie, fără dobândă, doar cu ROBOR-ul adăugat“, ne declara primarul Marius Stan.

Mulți gălățeni nu sunt de acord cu creșterea gradului de îndatorare a orașului pentru a fi achitate facturile celor care au acumulat datorii la întreținere.

O veste bună, alta rea: se amână!

La ședința de vineri, Executivul a aprobat ordonanța de urgență și marți după-amiază Consiliul Municipal Galați s-a întrunit pentru a aproba accesarea împrumutului din Trezorerie, pentru a da undă verde operațiunilor financiare care să determine pregătirea punerii în funcțiune a termoficării. Dar pentru că ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi.

Dacă marți dimineață încă se mai putea spera la o pornire a sistemului de încălzire centralizată în primele zile ale lui noiembrie, acum operațiunea se amână pentru o dată incertă.

„Dacă ar fi la noi butonul de pornire am ști cu exactitate când. Am fost nevoiți să retragem de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre referitoare la accesarea împrumutului din Trezorerie, facilitate a Guvernului, pentru că după ședința de Guvern nu a apărut ordonanța de urgență care să reglementeze modul în care poate fi accesat acel împrumut. Neavând ordonanța, riscam să fim pe lângă subiect“, a declarat primarul Marius Stan.

„Eu zic că cei de la Romgaz și CET-ul, producătorul nostru local, realizează că e vorba numai de niște formalități și sper să facă toate demersurile pentru pornirea instalațiilor, astfel încât atunci când din punct de vedere juridic au fost reglate și puse pe hârtie să fie gata să furnizeze căldură populației“. Marius Stan, primar Galați. 

Primăriile nu se pot împrumuta pentru cheltuieli de funcționare

Situația este mai complicată decât pare. Motivul pentru care nu a fost publicată ordonanța pare să fie acela că nu a fost găsită încadrarea juridică a aprobării împrumutului din Trezorerie, pentru că primăriile pot accesa astfel de împrumuturi pentru cheltuieli de dezvoltare, nu pentru cheltuieli de funcționare, cum este termoficarea.

„Știți foarte bine că nu putem să luăm bani pentru funcționare, ci pentru dezvoltare și de aici dificultatea cu care se confruntă Guvernul în elaborarea hotărârii. Este vorba de punerea hotărârii într-un cadru juridic foarte clar“, ne-a declarat primarul Galațiului.

Acesta speră că cei de la Romgaz și Electrocentrale vor înțelege că este vorba de o simplă formalitate și vor pregăti instalațiile pentru a fi puse în funcțiune imediat ce vor fi disponibili banii din Trezoreria și Primăria Galați prin Calorgal, va putea achita în avans consumurile pentru luna noiembrie, urmând ca ulterior să recupereze banii de la asociațiile de proprietari.

Cele mai citite

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă