11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialLa fiecare şapte secunde undeva în lume este o nouă mireasă-copil. UNICEF...

La fiecare şapte secunde undeva în lume este o nouă mireasă-copil. UNICEF atrage atenţia că numărul fetelor căsătorite prematur va creşte

Un fată sub 15 ani este căsătorită la fiecare şapte secunde, potrivit unui raport al organizaţiei Salvaţi Copiii. Studiul arată că fete sunt forţate, chiar şi la 10 ani, să se mărite cu bărbaţi mult mai în vârstă, în special în Afganistan, Yemen, India şi Somalia, relatează BBC.

Organizaţia Salvaţi Copiii susţine că astfel de căsătorii prea timpurii pot declanşa o serie de dezavantaje în toate aspectele vieţii fetelor respective. Lor li se neagă dreptul primordial la educaţie, dezvoltare şi la copilărie.

„Fetele care se căsătoresc prea repede nu mai merg la şcoală şi de cele mai multe ori sunt supuse violenţei domestice, abuzurilor şi violului. Rămân însărcinate şi sunt expuse la numeroase boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV”, spune directorul organizaţiei Salvaţi Copiii, Helle Thorning-Schmidt.

Raportul clasifică ţările în funcţie de cât este de greu să fii fată în statele respective. Sunt luate în calcul accesul la educaţie, căsătoria în copilărie, sarcinile în adolescenţă, morţile la naştere şi numărul de femei din parlamente. Ţările în care fetele o duc cel mai rău sunt Ciad, Niger, Republica Central-Africană, Mali şi Somalia.

Principalele cauze care expun fetele la căsătorii încă din copilărie sunt conflictele, sărăcia şi crizele umanitare, consideră organizaţia.

Se pare că multe dintre familiile de refugiaţi îşi căsătoresc fiicele considerând că astfel le protejează de sărăcie sau de exploatare sexuală.

Raportul mai arată că fetele suferă şi în timpul crizelor umanitare, cum ar fi epidemia de Ebola care a închis şcolile din Sierra Leone. 14.000 de adolescente au rămas atunci însărcinate.

UNICEF estimează că numărul mireselor-copil va creşte de la 700 de milioane câte sunt astăzi, la 950 de milioane până în 2030.

Salvaţi Copiii a prezentat acest raport, marţi, de Ziua Internaţională a Tinerelor Fete. Aceasta este marcată anual la 11 octombrie, începând din 2012, pentru a atrage atenţia asupra discriminărilor la care sunt supuse fetele cu vârstă încă fragedă.
 
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care a proclamat Ziua Internaţională a Fetelor la sfârşitul anului 2011.

 

 

Cele mai citite

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă