Amplasarea unei pฤrลฃi din structura sistemului de apฤrare antirachetฤ, conceput ลi operat de SUA, la baza militarฤ de la Deveselu, de lângฤ Caracal, înseamnฤ mult mai mult decât un adaos la siguranลฃa naลฃionalฤ a României. Unii analiลti considerฤ cฤ România îลi dezvoltฤ astfel capacitatea de a avea un cuvânt greu de spus în politica externฤ ลi în NATO. Faptul cฤ cele trei baterii de rachete interceptoare din Oltenia vor proteja nu doar România, ci întreaga Europฤ de Sud-Est, face ca România sฤ treacฤ în acest moment de la vorbe la fapte, în ce priveลte rolul sฤu strategic în regiunea Mฤrii Negre ลi a Balcanilor.
„Creลte relevanลฃa strategicฤ a României, iar faptul cฤ scutul apฤrฤ ลi statele vecine ar putea însemna cฤ greutatea cuvântului nostru va creลte. Asta nu înseamnฤ cฤ României îi cresc galoane, ci cฤ în contextul securitฤลฃii, lumea ne va asculta cu mai mare atenลฃie”, explicฤ Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, pentru romanialibera.ro. În afarฤ de avantajul evident al apฤrฤrii naลฃionale, prezenลฃa scutului antirachetฤ în România presupune ลi un alt atu, crede Chifu: transferul de tehnologie ลi conลฃinut ลtiinลฃific din SUA, lucruri pe care analistul considerฤ cฤ acordul dintre România ลi SUA privind sistemul de apฤrare le va conลฃine.
România capฤtฤ o capacitate mult mai mare de a-ลi pune în aplicare politica externฤ, inclusiv în Alianลฃa Nord-Atlanticฤ, mai spune Iulian Chifu. Efectul va fi mult mai mare decât faptul cฤ România contribuie cu trupe la operaลฃiunile militare ale NATO, în Irak sau Afganistan, însฤ va funcลฃiona similar: când România avea ceva de spus în NATO, era ascultatฤ cu prioritate faลฃฤ de statele care nu contribuiau la operaลฃiunile militare, explicฤ Iulian Chifu.
Americanii testeazฤ încฤ acest sistem de interceptare antirachetฤ. Surse oficiale ne-au spus cฤ în România nu vor fi fฤcute astfel de teste ลi cฤ ele vor continua sฤ aibฤ loc în bazele americane din Hawaii. Sistemul de apฤrare antirachetฤ american este un sistem defensiv, iar interceptoarele plasate în România nu conลฃin încฤrcฤturฤ explozivฤ. Distrugerea rachetelor inamice se bazeazฤ pe forลฃa cineticฤ – cu alte cuvinte sunt bucฤลฃi mari de metal lansate cu o vitezฤ foarte mare.
Prima fazฤ a amplasฤrii elementelor scutului antirachetฤ a început deja din luna martie ลi a presupus introducerea cruciลฤtorului american USS Monterey, dotat cu sistemul antirachetฤ AEGIS. Nava de rฤzboi va acosta ลi în portul Constanลฃa, cel mai probabil în luna iunie. Oficialii români vor avea astfel ocazia sฤ vadฤ cum funcลฃioneazฤ sistemul de pe navฤ. Nava americanฤ nu va putea staลฃiona prea mult în Marea Neagrฤ, pentru cฤ potrivit Convenลฃiei de la Montreux, care guverneazฤ regimul trecerii navelor prin strâmtorile turceลti, o navฤ de rฤzboi care nu aparลฃine unui stat riveran nu poate staลฃiona aici mai mult de 30 de zile, ลi asta doar cu acordul Turciei.
Prin amplasarea scutului antirachetฤ în România, importanลฃa geopoliticฤ a României în zonฤ a atins un maximum ai ultimilor ani, dupฤ spusele fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu.
„Este vorba despre un rol strategic pe care l-am clamat mereu în regiune ลi pe care, iatฤ, acum îl ลi îndeplinim”, a spus Cristian Diaconescu pentru romanialibera.ro. Acest pas important în realizarea sistemului de apฤrare antirachetฤ „este rezultatul funcลฃionฤrii la parametri normali a parteneriatului strategic al României cu SUA, care aratฤ cฤ relaลฃia de cooperare este extrem de substanลฃialฤ”, mai spune Diaconescu.
România ajunge astfel sฤ poatฤ fi consideratฤ drept un stat care oferฤ garanลฃii de securitate în regiune, pentru cฤ acest sistem de apฤrare este „un element fundamental pentru securitatea României ลi a Europei de Sud-Est„, ne-a mai declarat Cristian Diaconescu.
Pe de altฤ parte, „România face sฤrbฤtoare la Deveselu, dar noi nu avem încฤ semnat nici un tratat (privind scutul antirachetฤ)”, remarcฤ Iulian Chifu. Totuลi, secretarul de stat Bogdan Aurescu, ลeful negociatorilor români în tratativele cu americanii, a declarat cฤ semnarea acordului va avea loc în scurt timp. Astฤzi are loc cea de-a ลaptea rundฤ de negocieri pe acest subiect, Ministerul de Externe spunând cฤ acordul este „în mare parte convenit”
Analistul Iulian Chifu spune însฤ cฤ nu trebuie sฤ ne închipuim cฤ România va avea un cuvânt de spus în comanda acestui sistem de apฤrare antirachetฤ: „Comanda acestui scut va fi în orice moment la proprietar, adicฤ la SUA. Oricum timpul de reacลฃie este foarte scurt în cazul unui atac, e vorba de câteva minute”. Chiar dacฤ NATO îลi asumฤ scutul antirachetฤ conceput de americani, SUA sunt cele care dau banii ลi pânฤ când NATO nu ia o decizie oficialฤ sฤ aibฤ propriul scut antirachetฤ, lucrurile vor rฤmâne sub comandฤ americanฤ. Chiar ลi când NATO va face acest pas, iar elementele scutului american vor deveni ale NATO, aลa cum s-a convenit deja, tot SUA rฤmân în capul mesei, explicฤ Iulian Chifu: „Aลa a fost mereu în NATO, comanda militarฤ a fost a SUA, iar comanda politicฤ a Europei”.
Scutul antirachetฤ: de unde a plecat ลi unde va ajunge
Rachetele interceptoare vor fi operaลฃionale în România din 2015. La baza militarฤ de la Deveselu vor fi amplasate rachete de tip SM-3, care pot intercepta rachete balistice cu razฤ medie de acลฃiune (inclusiv rachetele intercontinentale iraniene Shahab-4 ลi Shahab-5 cu raze de 2,800 km ลi 4,300 km). În fazele 3 ลi 4 ale proiectului, elementele scutului urmeazฤ sฤ fie upgradate cu o rachetฤ cu o capacitate mai mare. Sistemul de apฤrare a fost conceput împotriva unor posibile atacuri cu rachete de mare capacitate din Iran sau din alte zone ale Orientului Mijlociu.
Iniลฃial, sub administraลฃia lui George W. Bush, scutul antirachetฤ trebuia sฤ fie amplasat în Polonia ลi Cehia. România împreunฤ cu alte state ลi-au manifestat atunci nemulลฃumirea cฤ aceastฤ arhitecturฤ nu protejeazฤ toate membrele NATO. Doar nord-vestul României ar fi fost protejat de un atac cu rachetฤ, iar membre NATO precum Bulgaria, Grecia sau Turcia ar fi rฤmas descoperite. Aceastฤ formulฤ avea ลi dezavantajul diplomatic cฤ irita extrem de mult Rusia.
Sub administraลฃia lui Barack Obama, ecuaลฃia s-a schimbat brusc. Polonia ลi Cehia au ieลit din schemฤ, deลi existau deja semnate tratate strategice de cooperare cu SUA. Arhitectura scutului a fost schimbatฤ, fiind regândit ca un sistem care sฤ cuprindฤ elemente navale ลi terestre (sistemul AEGIS pe cruciลฤtoare în Marea Mediteranฤ ลi interceptoare ลi radare în România, Turcia ลi eventual Bulgaria sau Grecia, conform unei telegrame Wikileaks de la Bucureลti).
„Raza de acลฃiune a noului scut este mult mai mare ลi a fost adus mai aproape de zonele complicate ale globului, motivându-ลi astfel rolul mult mai bine”, ne-a explicat Cristian Diaconescu.
O datฤ cu aceastฤ schimbare, Obama a invitat la masa tratativelor ลi Rusia, care declara cฤ se simte ameninลฃatฤ pe vremea lui Bush, dar care în prezent este de acord cu sistemul, ba chiar susลฃine cฤ doreลte sฤ participe în programul de apฤrare.
„Relaลฃia României cu Rusia nu ar trebui în mod normal sฤ fie afectatฤ. Sunt convins cฤ ei cunosc toate detaliile tehnice ลi nu cred cฤ e luat cineva prin surprindere de acest sistem antirachetฤ. De altfel, sub noul mandat de securitate al NATO, Rusia a participat la aceste dezbateri. Oricum, autoritฤลฃile de la Bucureลti trebuie sฤ fie pregฤtite sฤ ofere toate clarificฤrile necesare”, spune Cristian Diaconescu.
„Rusia are toate datele despre acest sistem, dar îi place sฤ mai facฤ din când în când figuri, ca sฤ spunem aลa. Chiar ลi atunci, aceste mesaje sunt lansate la un nivel diplomatic suficient de jos încât sฤ nu antreneze responsabilitatea Rusiei ca stat. Ce înseamnฤ 24 de interceptoare faลฃฤ de 10.000 de focoase nucleare ruseลti?”, ne-a explicat ลi Iulian Chifu.