4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialLa CC infloresc trandafirii

La CC infloresc trandafirii

Niciodata nu am crezut ca Alianta ii va putea schimba usor pe Nastase si pe Vacaroiu din fruntea Camerei si Senatului. Ma gandeam la un posibil esec provocat de un calcul sumar facut de liberali si democrati referitor la subestimarea adversarului, fapt ce nu este permis. Am impresia ca demersul politic pornit cu cateva luni in urma nu a avut o baza solida daca s-a mizat pe un verdict pozitiv din partea Curtii Constitutionale, in masura sa permita debarcarea celor doi presedinti de la Senat si Camera Deputatilor. Orice om se putea gandi la apartenenta politica a judecatorilor CC, pe care nu au parasit-o niciodata, atunci cand s-a pornit la drum cu scopul de a fi schimbat Regulamentul. S-a trecut repede inclusiv peste influenta lui Ion Iliescu asupra celor sase judecatori proveniti din structurile PSD pe vremea cand nea Nelu era sef de stat. Sunt convins ca sustinatorii celor doi lideri pesedisti nu si-au facut niciodata probleme ca verdictul CC ar putea fi altceva decat unul favorabil mentinerii in functie a lui Nastase si Vacaroiu. Era limpede ca, odata ce a intrat pe mana Curtii cu trandafiri infloriti, castigul va fi sigur de partea lor.
Alianta D.A. si-a facut-o cu mana ei pe undeva, manifestand o naivitate iesita din comun, permanent alimentata de o incarcatura emotionala generata de stangacii politice. Mai mult, au existat momente nefericite cand parlamentarii liberali si democrati nu si-au urmarit interesul din cauza unor neglijente elementare de organizare. PSD nu a facut decat sa speculeze balbaielile Aliantei si lipsa de concentrare atunci cand trebuiau luate decizii in masura sa nu dea posibilitate redutei social-democratilor sa se reorganizeze. Este inadmisibil sa nu te intereseze participarea la unele dezbateri parlamentare, de care a depins soarta proiectului de revocare. Putea fi astfel evitata luarea unei decizii de catre Curtea Constitutionala, care nu avea cum sa conduca la debarcarea unor politicieni fosti colegi de partid cu judecatorii. S-a mers pe o varianta favorabila suta la suta PSD, verdictul dat luni seara demonstrand ca partidul lui Mircea Geoana ramane imbatabil atunci cand isi mobilizeaza lacheii, indiferent de locul unde actioneaza ei. Analizati decizia Curtii si o sa constatati cat de puternici sunt pesedistii chiar si atunci cand sunt in opozitie. Este o realitate surprinzatoare pentru multi dintre noi daca intr-o guvernare portocalie conducerea Senatului si a Camerei Deputatilor, la care se adauga sefia principalelor servicii secrete, este asigurata de o formatiune care a pierdut ultimele alegeri generale. Din acest motiv, este greu sa spui ca in momentul de fata puterea este toata in mainile Aliantei D.A., situatie stiuta de fapt si de presedintele Traian Basescu, cel care, la inceputul lunii ianuarie, anuntase declansarea procedurilor pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere. Nu s-a reusit, dupa cum se vede.
Ce urmeaza? Este o intrebare cu un singur raspuns logic: alegerile anticipate. PD si PNL nu mai au alta varianta pentru a-si atinge scopul politic. S-a vazut ce “trecere” are Alianta la Curtea Constitutionala si cum actioneaza simpatizantii PSD cand interesele de partid o cer. Nenorocirea cea mai mare este insa ca liberalii trag hais, iar democratii – cea, scandalul din ultimele saptamani nefiind un atu favorabil pregatirii unui proces electoral, care implica riscuri mari. Mai mult, sunt reale motive de ingrijorare generate de neintelegerile dintre seful statului si primul ministru, unii analisti fiind sceptici referitor la o posibila colaborare in viitor aidoma celei din perioada campaniei electorale trecute. Imi este teama de faptul ca interesul comun a fost pierdut pe drum prea repede.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă