25.8 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialL-a sfidat pe Berlusconi şi a devenit lider de audienţă

L-a sfidat pe Berlusconi şi a devenit lider de audienţă

Cutremur în televiziunile italiene. Jurnalul postului privat La7 a depăşit într-o săptămână audienţa celor doi coloşi ai informaţiei televizate, jurnalele de seară ale TG5 şi RAI Uno.

Italienii, sătui de propagandă şi dornici de explicaţii care lipsesc la jurnalele de ştiri ale televiziunilor controlate de omul de afaceri şi premier al Italiei Silvio Berlusconi, dar şi ale celei publice, RAI Uno, au poposit la jurnalul de seară al La7, vârful audienţei atingând peste 10% în doar două săptămâni.

Analiştii media constată că a trebuit foarte puţin pentru a zdruncina poziţia pe piaţă a liderilor informaţiei televizate italiene: jurnalul de seară la RAI Uno, serviciu public, şi cel al TG5, al grupului Mediaset, controlat de familia Berlusconi. Jurnalul de seară al postului La7, proprietate a aripii media a grupului Telecom Italia, condus şi prezentat de jurnalistul Enrico Mentana, a atras în două săptămâni aproape jumătate din piaţa fiecăruia din cei doi concurenţi. Concepţia lui Mentana de­spre cum trebuie să fie oferită informaţia publicului, noutatea absolută a modului de prezentare au atras imediat auditoriul tânăr, numărul telespectatorilor ajungând într-o săptămână la 1.700.000 (8,3%). Enrico Mentana este un fost prezentator vedetă la Canale Cinque, de unde a demi­sio­nat furtunos anul trecut, după 18 ani, pentru a marca dezacordul său cu opţiunile editoriale ale postului deţinut de familia premierului. italian. A fost numit director la La7 în iulie şi din prima zi a promis telespectatorilor că „linia libertăţii nu va fi ciuntită”. Mentana, susţinător al independenţei jurnaliştilor, consideră că trecerea sa la La7 s-a produs într-un moment bun pentru a reda telejurnalelor reţelei un rol important, având în vedere criza de identitate şi a audienţei la alte posturi TV, criza politică redând italienilor gustul pentru politică.

Ascensiunea audienţei jurnalului de seară al La7 este un fenomen analizat de media locală şi europeană. Le Monde aprecia că „a redat libertatea în Italia”, în timp ce  Stampa arăta că reuşita demonstrează că a venit timpul unei schimbări pe piaţa mediatică italiană şi „noul jurnal televizat al La7 s-a abătut de la cloaca emisiunilor de informaţii cu violenţa unei tornade”. Secretul lui Mentana este plasarea politicii în centru şi restabilind această  ierarhie a cunoscut imediat succesul, estimează numeroşi observatori ai pieţei media din Italia. Mentana face jurnalism acolo unde numeroşi colegi de breaslă numiţi direct de premierul Silvio Berlusconi rămân supuşi  ordinelor lui. Ascensiunea jurnalului La7 poate fi perceput ca un fapt politic, un act de rezistenţă. Criza deschisă dintre Silvio Berlusconi şi rivalul său Gianfranco Fini i-a furnizat lui Mentana ocazia de a oferi publicului o explicaţie a acestuia din urmă, în timp ce concurenţa dădea cuvântul doar susţinătorilor premierului italian. Rezultatul a fost o audienţă de 12% în timpul interviului cu Fini.

Ingerinţa premierului Berlusconi în media este de notorietate, atacând în justiţie numeroase publicaţii. Zeci de mii de italieni au organizat proteste de solidaritate cu  ziariştii. Premierul a rămas surd la tot, negând orice ingerinţă în media pe care o deţine, dar poziţia sa politică îi conferă o putere de tutelă şi asupra celor trei canale ale televiziunii publice RAI. O autoritate deloc neglijabilă, pentru că opt italieni din zece privesc canalele TV ale grupului său Mediaset drept principala sursă de informaţii. Dar eforturile sale de a controla media i-au adus o scădere considerabilă a popularităţii, anulând chiar unele vizite în ţară.  

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari din toamnă. Anunțul șefului Casei de Pensii

Începând cu 1 septembrie, 3 milioane de pensionari ar urma să primească bani în plus. Până atunci însă știm că modelul noilor decizii de...

GALERIE FOTO. Renee Gracie a devenit subiect de documentar

Renee Gracie, australianca devenită multimilionară după ce a abandonat sporturile cu motor în favoarea realizării de filmulețe deocheate pe OnlyFans a ajuns subiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă