15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialKover: E cert că există o discuţie între Parlamentul Ungariei şi şeful...

Kover: E cert că există o discuţie între Parlamentul Ungariei şi şeful Executivului de la Bucureşti

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a afirmat, răspunzând întrebării dacă România şi Ungaria se află în pragul unui scandal diplomatic, că în mod cert există o discuţie între Parlamentul Ungariei şi şeful Executivului de la Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, marţi seară, într-o conferinţă de presă, dacă România şi Ungaria se află în pragul unui scandal diplomatic, Kover Laszlo a spus că în mod cert există o discuţie.

“Puteţi califica cum doriţi, e cert că există o discuţie între Parlamentul Ungariei şi şeful Executivului de la Bucureşti”, a spus preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Kover a afirmat că Executivul unei ţări poate să-şi exprime o nemulţumire, dar el poate garanta că reînhumarea lui Nyiro Jozsef va respecta legea din România.

“Pot să vă spun că reînhumarea nu se va face săptămâna aceasta. Executivul unei ţări poate să-şi exprime nemulţumirea, dar trebuie să se încadreze în lege. Reînhumarea va respecta legea”, a spus Kover.

Întrebat despre articolul din Der Spiegel în care puterea de la Budapesta este acuzată că vrea să reînvie horthysmul în Ungaria, Kover a spus că prin reînhumarea lui Nyiro Jozsef a dorit un gest de reverenţă faţă de arta literară a acestuia şi că nici nu a bănuit că vor apărea “dificultăţi”.

“Dacă eu vreau să ridic statuia lui Ludovic de Anjou, credeţi că vreau să reînviez feudalismul în ţară? Am răspuns exhaustiv la întrebările legate de Nyiro Jozsef. Trebuie să admitem că Nyiro a creat o operă literară de mare valoare pentru secuime. De aceea nu am avut nici cea mai mică bănuială că vom avea dificultăţi în această privinţă, deoarece mai multe şcoli poartă numele lui. Dacă noi facem un gest de reverenţă faţă de arta literară a lui Nyiro, nu înseamnă că vrem să preamărim gafele lui politice. Şi în literatura română există persoane ca Mircea Eliade, care a fost membru al Gărzii de Fier (…) Mie nu-mi place să comentez afirmaţii ziarelor ungureşti sau germane, deoarece organele de presă străine se află şi teritorial foarte departe de Ungaria şi informaţiile lor sunt denaturate. În prezent mă aflu ca invitat al PCM, nu pentru a vă răspunde la întrebările referitoare la reînhumarea lui Nyiro Jozsef”, a spus Kover.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este.

Kover Laszlo a spus, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş, că speră ca după alegeri România şi Ungaria să revină la vechile relaţii.

“Nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România”, a spus Kover.

Potrivit vicepreşedintelui PCM Kiss Istvan, programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş includea, marţi, localităţile Acăţari, Păsăreni, Găleşti, Miercurea Niraj,în Eremitu, Sovata, Bălăuşeri, Sighişoara.

Kover a participat, marţi seară, la festivitatea de încheiere a campaniei PCM pentru Târgu Mureş, iar ulterior ar urma să se îndrepte spre Odorheiu Secuiesc

Miercuri, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi – ultima zi programată pentru această vizită – în Sălaj şi Satu Mare, a spus Kiss Istvan.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, îi adresaseră o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi “utilă” amânarea vizitei acestuia “pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului i-au cerut omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este “imperios necesar” ca participarea la procesul alegerilor să fie “liberă de orice ingerinţă”.

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat că insistă să vină în România marţi, după ce luni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut să îşi amâne vizita după alegerile locale, relata MTI.

Într-o scrisoare de răspuns adresată preşedinţilor celor două Camere, Kover spunea că va face o vizită neoficială în România, o ţară prietenă, ca persoană privată, ca politician, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi nu în ultimul rând ca cetăţean european dar nu în calitate de demnitar public.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept “neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.

Sâmbătă, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover. Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă