20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialKoizumi isi ridica in cap Beijingul si Seulul

Koizumi isi ridica in cap Beijingul si Seulul

An de an, premierul nipon Junichiro Koizumi viziteaza ultracontroversatul monument Yasukuni, in pofida faptului ca gestul sau atrage, punctual, proteste vehemente din partea vecinilor chinezi si sud-coreeni.
Monumentul Yasukuni, aflat in centrul capitalei Tokyo si conceput sub forma unui altar, a fost ridicat in onoarea celor peste 2,5 milioane de japonezi morti pe parcursul celui de-al doilea razboi mondial, printre care se numara insa si 14 criminali de razboi condamnati la moarte de tribunalele militare internationale. China si Coreea de Sud, tari ocupate de Japonia in prima jumatate a secolului trecut, vad in monumentul respectiv un simbol al militarismului japonez si al trecutului imperialist al tarii.
Recenta vizita a lui Koizumi la Yasukuni a determinat, cum era de asteptat, tensionarea relatiilor cu Seulul si Beijingul, autoritatile chineze optand chiar pentru formularea unui protest oficial. Ambasadorul nipon la Seul, Shotaro Oshima, a fost convocat la MAE sud-coreean, unde seful diplomatiei, Ban Ki Moon, si-a exprimat „dezamagirea” fata de gestul premierului japonez. „Solicitam ca asemenea scena sa nu se mai repete niciodata”, a declarat ministrul de Externe sud-coreean in fata presei.
Ambasadorul chinez la Tokyo, Wang Yi, a apreciat comportamentul lui Koizumi drept „o grava provocare”, dupa cum a transmis agentia de presa Xinhua. Oficialul chinez a mai avertizat autoritatile nipone ca seful lor de guvern este responsabil pentru deteriorarea relatiilor bilaterale. In asteptarea protestelor de strada ce vor urma, Ambasada Japoniei din Beijing se pregateste chiar de un eventual asalt, a informat agentia Kyodo.
Cu aceasta noua vizita efectuata la controversatul monument, Koizumi a preferat sa ignore o hotarare judecatoreasca a unui tribunal nipon, potrivit careia vizitele politicienilor – deci inclusiv ale premierului – sunt anticonstitutionale, contravenind separarii dintre stat si religie. Koizumi insa a optat pentru a-si efectua anualul pelerinaj, spunand ca ar fi vorba de „o chestiune privata”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă