19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialKofi Annan se declară optimist privind situaţia din Siria, dar recunoaşte că...

Kofi Annan se declară optimist privind situaţia din Siria, dar recunoaşte că misiunea este dificilă

Emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, s-a declarat duminică “optimist”, după ce i-a prezentat o “serie de propuneri concrete” preşedintelui Bashar al-Assad, avertizând însă că misiunea sa de pace va fi “dificilă”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Da, sunt optimist”, a declarat Annan, după cea de-a doua întrevedere cu preşedintele sirian. “Va fi dificil, dar trebuie să sperăm”, a adăugat el.

“Situaţia este atât de gravă şi de periculoasă încât nu ne putem permite un eşec”, a precizat emisarul internaţional, făcând referire la situaţia într-o ţară afectată de un an de violenţe soldate cu mii de morţi.

“Singurul mod de a avansa este prin compromisuri şi concesii. Trebuie încetate crimele, mizeria şi abuzurile comise astăzi, apoi acordat timp reglementării politice”, a continuat emisarul.

Annan a precizat că i-a prezentat lui Assad “o serie de propuneri concrete care ar avea un impact real pe teren şi ar ajuta la lansarea unui proces vizând să pună capăt crizei”.

El a afirmat că discuţiile s-au concentrat asupra necesităţii “unei încetări imediate a violenţelor şi a crimelor, unui acces al agenţiilor umanitare şi unui dialog”.

“Răspunsul realist este (acceptarea) schimbării şi adoptarea de reforme care ar pune bazele solide ale unei Sirii democratice şi unei societăţi paşnice, stabile, pluraliste şi prospere, pe baza dreptului şi respectării drepturilor omului”, a adăugat Annan.

El a mai afirmat că este imposibil ca regimul să “reziste mult timp vântului de schimbare care suflă în prezent”.

“Eu nu sunt aici decât de puţin timp, dar aproape toţi sirienii pe care i-am întâlnit vor pacea. Ei vor încetarea violenţelor. Ei vor să-şi reia viaţa”, a subliniat emisarul.

Preşedintele sirian a dat asigurări sâmbătă, după prima sa întrevedere cu Annan, că ţara sa “este pregătită să contribuie la succesul oricărui efort sincer pentru găsirea unei soluţii” la criză.

Dar “orice dialog sau proces politic nu poate reuşi atât timp cât există grupări teroriste care acţionează pentru a genera haos şi destabilizare, atacând civili şi militari”, a apreciat Assad.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă