12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialKlaus Iohannis, nou conflict de interese. Acuzaţiile, pe un contract cu fonduri...

Klaus Iohannis, nou conflict de interese. Acuzaţiile, pe un contract cu fonduri UE

Primarul Sibiului a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că s-a aflat în conflict de interese, după ce a încheiat un contract între Primărie şi o tipografie al cărei preşedinte era. Klaus Iohannis se apără şi spune că este vorba despre o interpretare excesivă a legii.

Inspectorii de integritate au arătat, joi, că edilul Sibiului a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, după ce a aprobat încheierea unui contract din fonduri europene între Primărie şi o tipografie a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), al cărei preşedinte era. În urma anchetei, ANI a cerut Parchetului să-l cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese.

Concret, în decembrie 2010, Iohannis a semnat un contract între Primăria Sibiului şi tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deţinută de F.D.G.R.. Preşedintele tipografiei a fost, din 2002 până în 2013, primarul Sibiului, arată Agenţia Nnaţională de Integritate (ANI), într-un comunicat.

Contractul încheiat prevedea oferirea de servicii de informare şi publicitate, pentru implementarea unui proiect european privind administraţia electronică în municipiul Sibiu, conform informaţiilor disponibile pe site-ul Primăriei.

Citeşte şi Ponta, între presiunile primarilor incompatibili şi Comisia Europeană

De asemenea, inspectorii mai susţin că edilul a aprobat, în perioada ianuarie-iunie 2011, trei facturi fiscale, prin care Primăria plătea tipografia pentru serviciile prestate.

Edilul Sibiului este acuzat de ANI că nu a respectat Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, prin care primarii nu au voie să încheie contracte cu firme în care au interese private şi că a încălcat articolul 253 din Codul Penal, pentru care riscă închisoare între şase luni şi cinci ani. Totodată, ANI a sesizat Parchetul şi l-a informat pe primar despre declanşarea procedurii de evaluare. Edilul a depus punctul său de vedere la dosar.

Iohannis: “Este o interpretare excesivă a legii”

După ce a aflat concluziile ANI, edilul a declarat că se află în legalitate şi că este vorba despre o interpretare excesivă a legislaţiei.

Este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului (FDGR, n.r.), dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la societatea Honterus, nici membru în AGA şi ca şi preşedinte al Forumului, am avut cu totul alte atribuţii decât de a mă ocupa de Honterus. Iar ca şi primar, am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Deci nu poate să fie (conflict de interese, n.r.). Să nu vorbim de faptul că legea ANI nici nu prevede această speţă. Este prevăzută în altă legislaţie şi conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu în urma acestui contract, ori nici nu poate fi vorba de aşa ceva fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea societăţii Honterus. Deci, o nouă speţă discutabilă”, a comentat Iohannis concluziile ANI, într-o conferinţă, scrie publicaţia Rondul de Sibiu.

Totodată, edilul a sugerat că nu poate să afirme că cineva a “comandat” conflictul de interese, însă nici contrariul nu l-ar afirma.

Citeşte şi Instanţa respinge cerera lui Iohannis de suspendare a raportului ANI privind incompatibilitatea

Primarul Sibiului nu este la prima acuzaţie din partea Agenţiei de Integritate. În 24 aprilie, ANI a anunţat că Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi la SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009. Şi atunci, primarul Sibiului a respins concluziile ANI şi a atacat în instanţă decizia. În 16 septembrie, primarul are un nou termen în procesul cu Agenţia.

În 16 mai, Iohannis spunea că “nu a intrat bine” în PNL, că ANI “şi-a amintit” de el şi “iar a găsit o speţă de incompatibilitate”, menţionând că, în opinia sa, este o confuzie pe care o face ANI.

Citeşte şi Johannis: Nu am intrat bine în PNL şi ANI şi-a amintit de mine, a găsit o speţă de incompatibilitate

Klaus Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi se află al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă