15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialKerry merge la Chişinău să încurajeze reforma

Kerry merge la Chişinău să încurajeze reforma

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a denunţat ieri presiunile exercitate de Rusia asupra Georgiei şi Republicii Moldova, care tocmai au parafat Acorduri de Asociere cu UE, relatează AFP. “Am fost foarte clari cu ruşii: noi nu vedem niciun motiv să considerăm decizia Republicii Moldova şi Georgiei de a iniţia acorduri preliminare cu UE ca un joc cu sumă zero.

Şi noi credem că astfel de manevre sunt contraproductive”, a declarat acest diplomat în avionul care îl transportă pe secretarul de Stat John Kerry la Bruxelles, la o reuniune a NATO. El a denunţat „presiunile” a căror ţintă ar fi fost R.Moldova din partea „marilor săi vecini” de la parafarea, la 29 noiembrie, a două acorduri de asociere şi liber schimb cu UE. Georgia a făcut acelaşi lucru. Ucraina a refuzat în schimb să facă acest lucru, la presiunea Rusiei.

În cazul Republicii Moldova, “toate exporturile de vin către Rusia au fost întrerupte. Prin urmare, noi lucrăm cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere”, a explicat diplomatul american, potrivit Mediafax.

Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în Republica Moldova urmăreşte să încurajeze această ţară să continue procesul de reforme, în contextul în care Chişinăul a parafat, vineri, la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki. El a precizat că deşi această vizită are loc chiar după ce Ucraina a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE, în timp ce Republica Moldova l-a parafat, ea a fost programată înainte de luarea acestei decizii. „Dar cu siguranţă ei au pus în aplicare numeroase reforme şi lucrează asiduu la economie, iar secretarul a simţit că este important să sublinieze acest lucru”, a adăugat ea.

Secretarul de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale.

Iniţial, turneul diplomatic al secretarului de Stat american includea şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă