13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialKerry: "Crimeea este parte a Ucrainei"

Kerry: “Crimeea este parte a Ucrainei”

Crimeea este “parte a Ucrainei”, a afirmat secretarul de Stat american, John Kerry, pledând pentru continuarea dialogului cu Rusia pentru “normalizarea situaţiei din Ucraina”, relatează AFP, conform Mediafax.

“Crimeea este parte a Ucrainei, Crimeea este Ucraina”, a subliniat Kerry.

Citeşte şi: Dansul periculos al navelor de luptă în Marea Neagră

“Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev”, a declarat cu puţin timp în urmă preşedintele SUA, Barack Obama.

Însă John Kerry, care s-a întâlnit de trei ori în ultimele două zile cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Paris şi la Roma, s-a arătat mai conciliant.

“Vrem ca preşedintele (rus Vladimir) Putin, Rusia şi toată lumea să înţeleagă că preferăm întoarcerea la normalitate”, a spus el.

Începând de marţi, John Kerry a multiplicat tratativele diplomatice, deplasându-se iniţial la Kiev, apoi la Paris şi la Roma, pentru a purta consultări cu aliaţii europeni şi cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american l-a adus la Paris chiar şi pe ministrul ucrainean de Externe, în speranţa de a stabili un contact direct între acesta din urmă şi şeful diplomaţiei ruse, însă iniţiativa nu a avut succes.

Citeşte şi: Kievul lansează o procedură de dizolvare a Parlamentului din Crimeea, după ce acesta a votat ieşirea din Ucraina şi alipirea la Rusia. Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk: Hotărârea Parlamentului de la Simferopol, ilegală

“Am convenit să rămânem în contact strâns pentru a vedea dacă există o cale pentru negocieri între părţi, cu scopul de a putea stabiliza situaţia”, a adăugat secretarul de Stat.

“Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare pe lângă ceea ce am anunţat astăzi (joi)”, a avertizat Kerry, pledând din nou pentru “detensionarea” crizei din Ucraina.

Sporind presiunile exercitate asupra Moscovei, Washingtonul a anunţat mai devreme introducerea unor restricţii în eliberarea de vize şi a deschis calea unor posibile blocări ale unor averi, ca răspuns la “încălcarea, în curs, de către Rusia, a integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat iniţiativa de organizare a unui referendum pentru desprinderea Crimeei de Ucraina.

Administraţia interimară de la Kiev a lansat joi procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut anexarea regiunii la Rusia. “Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. “Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi”, a spus liderul de la Kiev.

Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie. Decizia a fost luată cu 78 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi opt abţineri.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă