13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialJurnalistul Sabin Orcan discută, duminică, despre amenințarea Coreei de Nord, cu fostul...

Jurnalistul Sabin Orcan discută, duminică, despre amenințarea Coreei de Nord, cu fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, și cu Silviu Sergiu, senior editor la „România Liberă”: Trump pune piciorul în prag. Urmează un proces politico-diplomatic extrem de dur

Directorul editorial al „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, despre criza din Siria, amenințarea reprezentată de Coreea de Nord și despre atentatul de la Stockholm, cu Silviu Sergiu, senior editor la „România Liberă” și cu fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Jurnalistul Sabin Orcan a punctat că liderul de la Phenian, Kim Jong-un, este al doilea pe lista președintelui american Donald Trump. 

„Președintele Obama, când a plecat din funcție, i-a lăsat lui Trump o listă de amenințări. Prima nu era Siria, ci Coreea de Nord. Discutăm despre un stat imposibil de controlat, din cauza unui pericol nuclear. A început să își dezvolte tehnologia. Evident că, în zonă, interesul american de a păstra stabilitatea, trebuie să se concretizeze. Pentru a începe demersuri militare, președintele Trump trebuie să ceară aprobarea Congresului. Poate să schimbe și atitudinea din campanie, când sfătuia Coreea de Sud și Japonia să se înarmeze nuclear și cerea Chinei să intervină. Sigur că, din punct de vedere al Chinei, o prezență militară extinsă în zonă a SUA reprezintă un semnal nu prea fericit. În orice scenariu, China va fi un jucător”, a punctat Cristian Diaconescu, în contextul în care SUA a trimis  o navă de război în Coasta Coreei de Nord.

În replică, jurnalistul Sabin Orcan a punctat că „China este marele aliat, marele furnizor al Coreei de Nord”. Astfel, el l-a întrebat pe fostul ministru dacă China are pârghiile necesare „să îl calmeze pe Kim Jong-un”.

„Dacă China este consultată cu privire la un anume plan al SUA, poate fi un participant. Dar dacă se pune în fața faptului împlinit, nu va fi foarte mulțumită”, a spus ministrul de Externe.

La rândul său, jurnalistul Silviu Sergiu a precizat că statul chinez are de pierdut prin prezența militară a SUA în peninsulă. „Nu poți să mai ai aceeași dispută pe un ton relaxat cu Japonia. E mult mai complicat pentru China și trebuie să crească presiunea pe regimul de la Phenian. Fără China, Kim Jong-un este mult mai expusă la sol, într-o problemă care se rezolvă într-un weekend. Cred că urmează un proces politico-diplomatic extrem de dur, dificil, un Donald Trump care urmează să rezolve lucrurile într-o manieră republicană. Trump pune piciorul în prag. Vom avea evoluții rapide și, sper, pozitive, pentru că o lovitură nucleară ar fi un eșec pentru toată lumea”.

Un alt subiect abordat de jurnalistul Sabin Orcan și de invitații săi este atentatul care a avut loc, vineri, la Stockholm, când un bărbat a intrat cu camionul în mulțimea adunată într-o zonă centrală din capitala suedeză, cauzând moartea a patru persoane și rănirea altor 15.

„Pericolul radicalizării acestor indivizi este foarte, foarte mare, pentru că ei nu mai acționează în rețele. Ei intră pe Internet acasă, se radicalizează și intră în mulțimi”, a punctat jurnalistul RL, Silviu Sergiu.

Sabin Orcan l-a întrebat pe fostul ministru de Externe dacă crede că UE și-ar putea schimba strategia pentru contracararea terorismului.

„Ce poți să faci? E foarte complicat”, a punctat Cristian Diaconescu. „Sunt trei variante: una, care este oarecum cinică, este să facem tot ce putem în lupta antiteroristă, dar să ne obișnuim cu situația, o a doua – să securizăm zona, o a treia – să dăm serviciilor de securitate mai multă accesibilitate. Chiar dacă mâine va cădea Raqqa sau Mosul, franciza terorismului există, iar oamenii continuă să se inspire”.

„Sper că statele europene vor găsi o soluție”, a subliniat jurnalistul Sabin Orcan.

 

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă