16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPremieră de aur pentru paralimpicii români, Jocurile Paralimpice de la Rio 2016

Premieră de aur pentru paralimpicii români, Jocurile Paralimpice de la Rio 2016

Judoka Alex Bologa, complet nevăzător, a câştigat finala la judo, categoria 60 de kilograme la Jocurile Paralimpice de la Rio la judo nevăzători, categoria 60 de kilograme.

Alex Bologa, antrenat la Centrul Olimpic Naţional de la Cluj-Napoca de Gianina Andreica şi Tamas Gergely, a trecut în primul meci al categoriei 60 de kilograme de coreanul Min-Ja Lee, iar în a doua luptă l-a învins pe algerianul Noura Mouloud, campion paralimpic al categoriei la Olimpiada de la Beijing şi medaliat cu bronz la Olimpiada de la Londra. În semifinale, sportivul tricolor a fost învins de japonezul Hirose Makoto, iar pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges (Uruguay), pe care l-a învins după nici un minut de luptă.

„Mă bucur mult pentru Alex, mai ales că în ultimii ani doi a avut un progress fulminant, mai ales că acum 3-4 ani nici nu practica judo. Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, nu doar că a luat o medalie, suntem fericiţi pentru el, iar meritul este al Geaninei Andreica, ea l-a descoperit şi l-a dus până acolo”, a declarat antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Bercean, cel care l-a văzut şi ajutat în pregătiri la Cluj-Napoca, în aceeaşi sală, şi pe Alex Bologa. Succesul acestuia este cu atât mai spectaculos cu cât, la cei 20 de ani ai săi, a participat în premieră la Jocurile Paralimpice, este total nevăzător de la vârsta de şase ani, iar în prezent este student la două facultăţi.

De altfel, obținerea unei medalii paralimpice de aur nu e singura premieră a delegației României.

12 sportivi români participă la ediția din acest an a Jocurilor Paralimpice: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură înălţime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Şerban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina (înot), Makszin Dacian (tenis de masă) şi Bobi Simion (tenis de masă).

La ediţia din 2004, România a participat cu doar doi sportivi, în 2008 cu patru, iar la Londra 2012 cu cinci sportivi. Disciplinele sportive la care ave reprezentanţi sunt atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, kaiac, înot şi tenis de masă.

Competiția din 2016 are loc în Brazilia, între 7şi 18 septembrie, fiind cel mai important concurs pentru persoane cu dizabilităţi. La ediţia din acest an vor participa sportivi din 176 de ţări.  „La aceste Jocuri Paralimpice avem şanse de a câştiga medalii la ciclism, cu Edi Novak, la kaiac, avem un campion mondial şi unul european, poate la judo. Depinde şi de tragerea la sorţi”, a declarat Sally Lamont, președinta Comitetului Paralimpic din România.  Aceasta a precizat că sportivii au fost sprijiniţi să se antreneze în afara României, unde au condiţii şi facilităţi mai bune, mai ales având în vedere condiţia lor specială.

Portrete de campioni

Florin Cojoc, care s-a calificat pentru Rio la proba de săritură în înălţime, a participat și la Jocurile Paralimpice din Londra, 2012, dar la săritura în lungime. În iunie 2012 a devenit campion european la săritura în lungime, iar în 2015 a câştigat medalia de bronz la Jocurile Mondiale IWAS din Rusia. A câştigat numeroase medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de atletism.

Florentina Hrişcu este prima sportivă română calificată vreodată la Jocurile Paralimpice la atletism. Proba la care participă este aruncarea discului. A ocupat locul 5 la Jocurile Mondiale ale IWAS de la Soci, 2015, locul 2 la Openul Croaţiei în 2016, locul 2 la Openul Italiei în 2016.

Eduard Novak, considerat cel mai valoros sportiv paralimpic din România până în prezent, fiind portdrapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra din 2012 şi a celor de la Rio, a obţinut numeroase medalii pe plan internaţional, între care medalia de aur (pe pistă) şi cea de argint (pe şosea) la Jocurile Paralimpice din Londra, dar şi medalia de argint (şosea) la Jocurile Paralimpice din Beijing, 2008.

Ciclistul Attila Olah este la prima participare la Jocurile Paralimpice. A obţinut rezultate deosebite pe plan naţional şi internaţional, între care locurile 2, 3 şi 4 la Cupe Europene în 2015. A fost, de asemenea, nominalizat cel mai bun sportiv paralimpic la Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România, în 2015.

Aceasta va fi prima ediţie în care paracanoe figurează la Jocurile Paralimpice. Paracanoea are calificaţi doi sportivi români, Iulian Şerban şi Mihaela Lulea, iniţial atleţi olimpici deveniţi paralimpici în urma unui accident. Ei se antrenează cu echipa naţională, iar Şerban este multiplu campion mondial la paracanoe, în timp ce Mihaela a obţinut medalia de aur la Campionatul European şi bronz la Campionatul Mondial.

Dacian Makszin a participat la Jocurile Paralimpice din Londra, 2012, la tenis de masă şi este calificat pentru Rio. El a câştigat medalia de aur la Jocurile Mondiale IWAS de la Soci, în 2015, precum şi numeroase alte premii internaţionale.

Un alt sportiv care se califică pentru prima dată la Jocurile Paralimpice este Bobi Simon, care va participa şi el la competiţiile de tenis de masă. În 2015 el a câştigat medalii la toate turneele internaţionale la care a participat.

Jocurile Paralimpice au fost organizate pentru prima dată în 1948, în Marea Britanie, pentru soldaţii răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial şi care erau imobilizaţi în fotolii rulante. Aceste concursuri au fost atunci organizate în paralel cu Jocurile Olimpice. Din 1960 Jocuri Paralimpice se organizează în mod regulat, iar din 1992, se desfășoară la două-trei săptămâni după JO şi sunt găzduite de acelaşi oraş.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă