10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

John Kerry: Israelul și palestinienii trebuie să accepte granițele din 1967 cu schimburi de teritorii

Secretarul de stat american John Kerry le-a cerut miercuri israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate pe baza granițelor din 1967 – înainte de Războiul de Șase Zile – și a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează AFP.

*Israel: Premierul Benjamin Netanyahu denunță discursul "părtinitor" al lui John Kerry

Într-un discurs privind Orientul Mijlociu, șeful diplomației americane a propus, pentru a se reveni la granițele din 1967, 'schimburi de teritorii echivalente' în cadrul unei înțelegeri reciproce. 'Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu', a adăugat Kerry.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a reafirmat de asemenea că soluția a două state este 'singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni'.

Votul ONU de vineri care condamnă coloniile israeliene și care a provocat indignarea statului evreu 'a vizat păstrarea soluției a două state', a explicat John Kerry, într-un discurs prezentând viziunea administrației președintelui SUA în exercițiu Barack Obama privind Orientul Mijlociu.

Pentru prima dată din 1979, SUA nu au folosit dreptul de veto la o rezoluție ONU care condamnă coloniile israeliene.

Consiliul de Securitate a votat vineri o rezoluție care condamnă politica israeliană de colonizare. Votul a avut succes în urma deciziei Washingtonului de a nu-și exercita dreptul la veto.

Ultima oră
Pe aceeași temă