2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialJoe Biden explorează o candidatură la preşedinţia SUA

Joe Biden explorează o candidatură la preşedinţia SUA

Vicepreşedintele Joe Biden şi consilierii săi au început să exploreze o posibilă campanie în alegerile primare democrate din 2016, ceea ce ar modifica peisajul în tabăra democratică şi ar reprezenta o ameninţare directă la adresa candidaturii lui Hillary Clinton, relatează New York Times online.

Ziarul citează în ediţia de sâmbătă surse care au discutat cu Biden şi persoane din anturajul său, potrivit cărora consilieri ai vicepreşedintelui au început să contacteze lideri şi donatori democraţi care nu s-au angajat încă să o susţină pe Clinton sau care sunt tot mai îngrijoraţi de punctele slabe tot mai vizibile ale candidatei.

Aceste discuţii au fost purtate de cele mai multe ori de către şeful de Cabinet al lui Biden, Steve Ricchetti, în mod discret, la telefon, sau în întâlniri faţă în faţă. În cele mai multe cazuri, ele au la bază simpatia tot mai mare faţă de vicepreşedinte, după moartea fiului său Beau, la vârsta de 46 de ani, în mai.

Potrivit unei editorialiste NYT, Biden a organizat întâlniri la reşedinţa sa, în care "vorbeşte cu prieteni, membri ai familiei şi donatori despre o intrare" în cursa democrată, împotriva lui Clinton, în statele Iowa şi New Hampshire, care se vor pronunţa primele asupra nominalizării democrate în alegerile prezidenţiale.

Un vechi susţinător al lui Biden a declarat că vicepreşedintele a fost profund mişcat de dorinţa fiului său ca el să candideze.

"Era atât de apropiat de Beau şi (moartea acestuia) a fost atât de sfâşietoare, încât, sincer, iniţial am crezut că va rămâne cu inima împietrită", a declarat Michael Thornton, un avocat din Boston şi susţinător al lui Biden. "Dar am văzut nişte nişte indicii că poate vrea (să candideze) – «asta este ceea ce ar fi vrut Beau să fac»", adăugat el că i-a spus vicepreşedintele.

 

În cazul în care va decide să candideze, lui Biden nu-i va fi uşor, notează ziarul. Clinton se bucură de o susţinere imensă în rândul democraţilor, inspiraţi de ideea de a alege prima femeie preşedinte, iar campania ei a strâns deja milioane de dolari. Pe de altă parte, Biden, în vârstă de 72 de ani, a gafat în trecut, inclusiv în campanie, şi se confruntă cu o sarcină dificilă în a-şi construi o echipă de teren, comentează publicaţia.

Lumea politică americană vorbeşte de mai mult timp despre o eventuală candidatură a democratului, care nu şi-a declarat până acum intenţiile.

Hillary Clinton, în vârstă de 67 de ani, este favorita în alegerile primare care încep în februarie 2016, însă imaginea i-a fost afectată de mai multe scandaluri, îndeosebi de dezvăluirea că a creat şi utilizat un sistem de mesagerie privată pe când a fost secretar de Stat, în perioada 2009-2013, ceea ce complică accesul legal la arhivele oficiale.

În această fază ea domină sondajele, însă senatorul independent Bernie Sanders provoacă entuziasmul aripii stânge a Partidului Democrat şi ar putea putea reprezenta o ameninţare în alegerile primare din statul New Hampshire, un scrutin cu o încărcătură simbolică foarte puternică, deoarece are loc la începutul primarelor.

Joe Biden a candidat în alegerile primare democrate în 1998 şi 2008, după care a a fost ales de către Barack Obama ca partener în cursa pentru Casa Albă.

Cele mai citite
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă