17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialJocurile Paralimpice Rio 2016 s-au terminat iar delegația României a rămas doar...

Jocurile Paralimpice Rio 2016 s-au terminat iar delegația României a rămas doar cu medalia obținută de Alex Bologa

La Rio, s-au încheiat aseară Jocurile Paralimpice 2016, o competiție cu multe povești ale unor sportivi absolut remarcabili prin dăruirea lor, dar mai ales prin întâmplările de viață. 

Delegația României a numarat 12 sportii la această ediție. Un număr de 159 de țări și-au trimis sportivi la Jocurile Paralimpice de la Rio iar ca număr de participanți au fost 4.342 de sportivi. 

Una dintre sportivele care au impresionat prin povestea ei la această ediție a JO Paralimpice a fost atleta Marlou van Rhijn (Olanda)  campioană paralimpică la 200 m (T44)

I se spune "Blade Babe" și este cea mai rapidă femeie cu proteze. A câștigat aur și argint la Londra la 100m și 200m. La Rio, ea s-a impus în proba de 200m. "Mereu oamenii îmi pun întrebări încercând să afle povestea tristă, dar nu e așa, eu duc o viață normală, însă pe proteze", a spus Marlou.  

Are 24 de ani și s-a născut cu aplazie fibulară, astfel încât la cinci ani medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul drept, iar la unsprezece pe stângul. Mai întâi a început să practice înotul, dar în 2010 a trecut la atletism și bine a făcut.

Sunt o luptătoare:

"Părinții mei nu m-au împins niciodată spre vreun sport, dar mi-au spus tot timpul că orice este posibil. Dacă îmi doream să mă dau cu rolele făceau tot posibilul să-mi împlinesc acest vis.

Sunt o luptătoare, dar dacă e cineva care are spirit de luptătoare, aceea este mama mea. E greu să ți se spună că propriul tău copil nu va mai merge niciodată. Nu s-a panicat și mi-a dat multă încredere în mine, singurul lucru pe care și-l doresc părinții mei pentru mine este să mă vadă fericită", a povestit Marlou pentru de Volkskrant.

Beatrice Vio vine din Italia a participat în proba de floretă campioană paralimpică. La Rio, Beatrice Vio a participat pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Paralimpice.

În urmă cu opt ani, ceea ce părinții ei credeau că e o simplă răceală era de fapt o meningită care a dus la sepsis și la o hemoragie internă.

Pentru a-i salva viața, medicii i-au amputat picioarele de la genunchi în jos și mâinile. În plus, a rămas și cu cicatrice pe tot corpul. A stat 104 zile în spital, dar a avut puterea să revină la scrimă, un sport pe care-l practica de la 5 ani.

Prima sportivă din lume care are patru proteze:

"Tot timpul am știut că o să mă întorc la scrimă. Când le-am spus medicilor că vreau acest lucru, aproape m-au scuipat, cei care mi-au făcut protezele au început să râdă. Dar eu nu m-am lăsat și am crezut că pot s-o fac", a povestit cea poreclită "Bebe".

N-a reușit din prima pentru că era greu, dar a făcut echitație și mai apoi cu ajutorul părinților a reușit să revină.

Ea a fost prima scrimeră din lume care practică acest sport având patru proteze. Beatrice reușește să țină floreta cu o proteză special creată pentru acest lucru.

La Rio a ieșit din grupe neînvinsă și a câștigat meciurile celelalte la scor, iar în finală a avut parte de un incident. O conducea pe Jingjing Zhou când vârful floretei acesteia s-a înfipt în masca lui Beatrice.

Partida a fost întreruptă, lui "Bebe" i-a fost aplicată gheață și lupta pentru aur a continuat. Italianca s-a impus cu 15-7, iar ochii au devenit și mai luminoși.

"M-am simțit pregătită să câștig aurul, mai ales când am în spate o întreagă echipă și familia. Ei sunt cea mai mare putere a mea. Mă uit la ei și îi văd fericiți. La final am plâns, am țipat, am îmbrățișat pe toată lumea"  a mai spus Beatrice Vio.

Judoka Alex Bologa a cucerit singura medalie pentru delegația României la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Sportivul nevăzător a  obținut medalia de bronz bronz la categoria 60 kg, după ce l-a învins în meciul decisiv pe uruguayanul Henry Borges, prin ippon. 

Alex Bologa (20 de ani) a participat în premieră la Jocurile Paralimpice, este total nevăzător de la vârsta de şase ani, iar în prezent este student la două facultăţi.

 

 

 

 

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă