24.5 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialJocurile Olimpice de iarnă: Soci, „oraşul interzis“

Jocurile Olimpice de iarnă: Soci, „oraşul interzis“

Măsuri de securitate fără precedent în istoria olimpică au intrat în vigoare ieri în Rusia, cu o lună înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă care se vor derula la Soci între 7 şi 23 februarie. Puternicul Serviciu Federal de Securitate (FSB) care controlează dispozitivul, a pus oraşul Soci în stare de alertă şi a restricţionat accesul în staţiunea de la Marea Neagră, dar şi navigaţia pe mare în cadrul măsurilor luate de preşedintele Putin pentru asigurarea securităţii JO.

„Toate problemele de securitate pentru Jocurile Olimpice de iarnă sunt tratate la cel mai înalt nivel internaţional”. Conştient că succesul sau eşecul JO de la Soci va contribui la modelarea imaginii sale, Putin a crescut securitatea în Rusia, urmare a celor două atentate sinucigaşe din Volgograd, în care au murit 34 de persoane. Omul cel mai căutat de Moscova, şeful insurecţiei cecene, Dokou Umarov, a cerut militanţilor care luptă pentru instaurarea unui stat islamic în sudul Rusiei să folosească „forţa maximă” pentru a împiedica derularea JO de iarnă de la Soci.

Sistemul de securitate foarte strict elaborat de ruşi a costat 1,4 miliarde euro dar riscă să alimenteze apetitul teroriştilor, care au ca obiectiv o vizibilitate mediatică. Este problema care se pune la nivel planetar înaintea fiecărei mari competiţii internaţionale şi cu atât mai mult când este vorba de Jocurile Olimpice, când securitatea atleţilor trebuie garantată de ţara-gazdă. Îngrijorările s-au exacerbat din nou în acest an în perspectiva JO de la Soci, după ce Rusia a cunoscut atacuri sângeroase.

De marţi, oraşul balnear de la Marea Neagră este interzis automobilelor ce aparţin ne-rezidenţilor, una din măsurile cuprinse într-un sistem extrem de strict de securitate. „Este ceva făcut à la russe” – restricţii foarte importante de deplasare, măsuri de identificare hiper-stricte, care nu ar fi posibile într-un stat total democratic, arată Mathieu Guidere, profesor de islamologie la Universitatea din Toulouse. El susţine că toate aceste măsuri securitare nu vor putea interzice acţiunile teroriste. „Vladimir Putin ar fi putut securiza discret, dar a ales exact opusul, de a oferi un spectacol, un show-off”. Numai că şi teroriştii sunt în căutarea spectacularului. Ei au ca obiectiv vizibilitatea mediatică – deja atinsă la Volgograd – şi, cum ­regimul a focalizat toate eforturile asupra oraşului Soci, teroriştii consideră că lovind acest loc vor atinge inima sistemului”.

Ţinta teroriştilor

Preşedintele Comitetului de organizare al JO de la Soci, Dmitri Cernişenko, a promis că va face „olimpiadele cele mai securizate din istorie”. Peste 37.000 de poliţişti sunt mobilizaţi, au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană, vor fi utilizate drone şi 5.000 de camere şi detectoare submarine. Preşedintele Putin a cedat presiunilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi a autorizat în final manifestaţii în perioada Jocurilor într-o „zonă specială”, revenind asupra unei decizii iniţiale de interzicere a oricărui protest.

Pentru prima oară, a fost pus în funcţie un „paşaport de suporter”. Orice persoană care doreşte să asiste la competiţii va trebui să se înregistreze pe un site Internet pentru a achiziţiona bilete pentru competiţii şi pentru a putea intra în locurile unde vor avea loc probele olimpice.

Din 7 ianuarie, toate unităţile însărcinate cu securitatea participanţilor şi invitaţilor la JO vor fi gata să intervină în orice moment. Supravegherea va fi făcută „din cer” cu un sistem prin satelit. Armata terestră rusă va participa la operaţiunile de securitate pentru pregătirile şi derularea JO, care fac parte din misiunile în cadrul „noilor ameninţări la securitatea internă”. La Soci, militarii vor dispune de sistemul de apărare anti-aeriană Panţir-S, o nouă generaţie de rachete sol-aer.

Supraveghere totală

Rusia va supraveghea şi toate comunicaţiile printr-un sistem ce permite FSB (ex-KGB) să acceadă la toate convorbirile telefonice şi schimburile pe internet, sistem a cărui existenţă a fost dezvăluită la finele anului 2013 de doi ziarişti ruşi. SUA s-au declarat gata să ajute Rusia să asigure securitatea JO dacă va fi formulată „o cerere” în acest sens, a declarat secretarul american, Chuck Hagel omologului său rus, Serghei Şoigu.

Accesul în oraşul cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor din exterior care nu deţin autorizaţie specială iar forţele de ordine, deja desfăşurate în staţiunea balneară situată între malul Mării Negre şi Munţii Caucazului, au fost întărite de marţi, una din măsurile cele mai vizibile. Dispozitivul va fi menţinut până pe 23 martie, o săptămână după închiderea Jocurilor paralimpice, din 7-16 martie.

Evenimentul numit de unii „Jocurile lui Putin” va fi „boicotat” de mai mulţi lideri europeni – preşedinţii francez şi german de exemplu – a căror absenţă la ceremonia de deschidere din 7 februarie este interpretată ca un semn de protest contra violării drepturilor omului în Rusia.

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...

Imediat după alegerile locale se măresc amenzile. Creșterea salariului minim brut implică și creșterea amenzilor

Salariul minim brut crește cu 400 de lei, de la 3300 la 3700 de lei, începând din data de 1 iulie 2024, dar creșterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă