18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecial„Jocuri de război“ deocamdată simulate

„Jocuri de război“ deocamdată simulate

NATO a lansat ample manevre militare în Estonia, în apropierea frontierelor Rusiei pe fondul creşterii tensiunilor şi temerilor că liderul rus, Vladimir Putin, ar putea avea în colimator statele baltice. În aceeaşi zi, 4 mai, au avut loc bombardamente masive în Donbas, deşi la 6 mai era anunţată o reuniune a „Grupului de contact“ la Minsk.

La 4 mai, zece state membre NATO şi Suedia au lansat cele mai ample manevre anti-submarin în Marea Nordului pentru două săptămâni vizând ameliorarea capacităţilor lor de război. Aceste exerciţii anti-submarin ale NATO, inclusiv Royal Navy sunt în curs în largul coastelor Norvegiei la doar câteva săptămâni distanţă după descoperirea submarinelor ruseşti care intră în apele străine. În acelaşi timp, în Estonia trupele britanice iau parte la cel mai mare exerciţiu militar de când naţiunea baltică şi-a regăsit independenţa.

Aceste „jocuri de război“ intervin pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, criza din estul Ucrainei şi a temerilor că ţările baltice ar putea fi următoarele aflate în vizorul preşedintelui Putin. Comandantul trupelor NATO declara că recentele incidente provocate de armata rusă reprezintă un „motiv de preocupare“ care demonstrează „pertinenţa exerciţiilor militare“. Cel puţin 18 nave şi submarine participă la „Operaţiunea Mangusta“ care implică zece state membre NATO şi Suedia. Luna trecută, Letonia reclama detectarea unui submarin rusesc în apele sale şi săptămâna trecută Finlanda a lansat grenade contra unui submarin neidentificat, intrat în largul coastelor sale. De asemenea, în mai multe ocazii în ultimele luni, avioane ruseşti de luptă s-au apropiat şi au violat spaţiul aerian nordic şi baltic sfidând apărarea aeriană şi declanşând ripostele aliaţilor.

Ministrul suedez de Externe a depus oficial o plângere către autorităţile ruse, relevând că navele marinei Rusiei au perturbat lucrările de instalare a cablului marin între Suedia şi Lituania, ultima dintr-o serie de plângeri formale asupra activităţii Rusiei în regiune. Miniştrii Apărării nordici au publicat luna trecută o condamnare fermă a Rusiei, numind acţiunile ei drept cea mai mare ameninţare la securitate, în replică Rusia declarând că legăturile Finlandei şi Suediei cu NATO sunt „în mod special preocupante“. „Ruşii au mărit mult activitatea lor, asemenea şi noi“, a declarat Kai Nickelsdorf. Comandantul submarinului U33 al Germaniei, care în exerciţiul militar joacă rolul inamicului. Căpitanul Iain Breckenridge, cel mai vechi ofiţer britanic a precizat la rândul său: „Acest exerciţiu oferă o mare oportunitate pentru aceste unităţi de suprafaţă şi aeriene pentru a-şi testa competenţa, materialul şi procedurile tactice contra submarinelor noastre extrem de capabile“. Prin acest exerciţiu, Marea Britanie şi aliaţii din NATO încearcă să asigure statele baltice că vor fi protejate contra oricărei agresiuni ruseşti.

Faza finală a exerciţiului militar va avea loc în nordul şi nord-estul Estoniei, cea mai apropiată zonă de frontiera rusă.

Ripostă la acţiunile Moscovei

O analiză Stratfor precizează că „jocurile de război europene sunt răspunsuri la exerciţiile militare ruse“. Activitatea militară rusă, în special zborurile avioanelor militare de-a lungul frontierei cu NATO, a crescut în ultimele luni. În martie, a avut loc un exerciţiu militar al NATO în cadrul căruia a fost simulată o confruntare la scară extinsă cu Occidentul din cauza activităţilor militare ruse în Marea Nordului, Marea Baltică şi de-a lungul frontierei finlandeze.

Rusia încalcă în mod constant limitele securităţii în regiune considerând că este o demonstraţie de forţă. La 3 mai, armata letonă a raportat că două nave de război şi un submarin rusesc
s-au situat la 5,2 mile nautice de apele teritoriale ale Letoniei din Marea Baltică, ultimul dintr-o serie de incidente similare din cursul ultimelor luni. La 28 aprilie, marina Finlandei a tras asupra unui submarin străin suspect, ajuns în apele din apropierea capitalei Helsinki. În octombrie anul trecut, armata Suediei a lansat o căutare amplă a unui submarin străin ce se ascundea în apele din zona Stockholmului.

Activitatea militară rusă în apele baltice şi nordice nu se limitează doar la submarine, nave militare de război ruseşti au participat la exerciţii militare şi au perturbat instalarea cablului submarin NordBalt, menit să crească de patru ori comerţul cu electricitate între Suedia şi Lituania. Analiza Stratfor relevă că statele nordice şi baltice se află situate într-o regiune de importanţă strategică pentru Rusia, or, extinderea NATO la ţările baltice în anii 2000 a adus Alianţa transatlantică mai aproape ca niciodată de Rusia, la 130 km de Sankt Petersburg.

Alertă în regiunea nordică

Intensificarea activităţii Rusiei în regiune a determinat unele state să îşi crească apărarea internă şi multe dintre ele depun eforturi pentru construirea unei vaste alianţe regionale pentru contracararea acţiunilor Rusiei în Europa Centrală şi de Est.

Coincidenţă sau nu, ziua debutului exerciţiului terestru în Estonia a fost marcată de reluarea bombardamentelor masive în Donbas. Preşedintele Poloniei, Bronislav Komorovski, declara că aceste manevre sunt poate „contra-măsuri necesare“ pentru manevrele anunţate de Putin la 9 mai de Ziua Victoriei de prezentare a arsenalului militar modern al Rusiei, un mesaj clar al lui Putin către Occident. „Trebuie să vă amintiţi că exhibiţia mijloacelor militare este o demonstraţie de forţă şi discursul nu se referă la istorie şi la actualitate şi viitor“, a precizat Komorovski. Reacţiile imediat au avut loc în Duma rusă, liderul adjunct al Rusiei Unite, Frants Klincevici declarând că „este ciudat să auzi astfel de lucruri de la preşedintele Poloniei, o ţară care îşi datorează existenţa soldatului sovietic“, subliniind că parada de la 9 mai este în onoarea soldatului sovietic, simbolul paradei.

Faţă de activitatea militară a Rusiei în regiunea baltică şi nordică, ţările din zonă cooperează pentru apărarea regională şi participă la politicile de apărare ale NATO. 

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă