19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialJocul de golf instituţionalizat

Jocul de golf instituţionalizat

Jocul de golf este o instituţie în sine prin tradiţie şi prin asocierea implicită cu o categorie socială cu statut superior. Originea jocului nu a fost pe deplin lămurită şi a constituit dintotdeauna un subiect de controversă. În acest sens au exis-tat două ipoteze, şi anume că jocul îşi are originile în Scoţia, sau că acest sport ar fi fost practicat pentru prima dată în Olanda.

Tradiţia jocului de golf se transmite din generaţie în generaţie. În zilele noastre, dar mai ales în trecut,cluburile de golf au luat forma unor instituţii autonome exclusiviste.

Există o strânsă competiţie între cluburile de golf din Germania. De aceea, acestea îşi stabilesc anumite standarde care sunt ulterior verificate de către firma DQS GmbH. Această firmă aprobă certificate care atestă respectarea normelor de ecologie asumate. Se acordă, ca şi în alte competiţii sportive, medalii de bronz, de argint şi de aur, în funcţie de rezultatele obţinute de fiecare club.

Curiozitatea de a afla mai multe despre instituţia golfului, aşa cum credem că a devenit prin tradiţie, ne-a condus la clubul Hof Hausen. Hof Hausen AG este societatea care reuneşte 308 acţionari ce investesc pe an în total 1,4 milioane euro pentru tot ce include activitatea clubului de golf. Peste 1.000 de mem-brii beneficiază de pe urma serviciilor de înaltă calitate pe care le oferă clubul.

Gazdele, managerul clubului, Rolf Dube, consilierul pe probleme de mediu, Martin Bocksch, şi Laura Oker, coordonatoarea proiectului „Golful şi natura”, ne-au ajutat să ne familiarizăm cu elementele de bază pentru desfăşurarea armonioasă a jocului şi funcţionarea instituţiei. Ni s-a explicat ce înseamnă un club de profil şi modul în care se amenajează un teren de golf. Ne-a impresionat suprafaţa afectată, adică cei 6.200 m2 pe care terenul de golf este construit.

Exclusivismul acestui joc, care este determinat mai ales de costurile foarte mari, a conturat o imagine publică mai puţin favorabilă. De aceea, s-a iniţiat proiectul „Golful şi natura”, la care participă 100 de cluburi de golf, printre care şi cel pe care l-am cunoscut noi îndeaproape. Participarea la concursul „Protecţia climei în cluburile sportive” la care Hof Hausen a obţinut premiul al III-lea a reuşit să coteze favorabil activitatea clubului şi a golfului.

Experienţa inedită de a vizita unul dintre cele mai importante terenuri de golf din Hessen ne-a conturat o imagine obiectivă asupra acestui joc, care, odată devenit instituţie autonomă îşi impune standardele de performanţă prin care să protejeze natura.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă