18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialJean-Marie Le Pen, extremistul cu bani ascunşi în Bahamas

Jean-Marie Le Pen, extremistul cu bani ascunşi în Bahamas

Un nou scandal planează peste Frontul Naţional, extrema dreaptă franceză. Site-ul de informaţii on-line Mediapart afirmă că preşedintele de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen (foto), 86 de ani, deţine un cont bancar „ascuns” în Elveţia, iniţial la HSBC şi apoi la Compania bancară elvetică (CBH), fiind vorba de 2,2 milioane euro depuse prin intermediul unui trust plasat sub responsabilitatea legală a majordomului său, Gerald Gerin. 

O parte a averii, de 1,7 milioane, se află sub formă de lingouri şi monede din aur. Le Pen respinge acuzaţiile care au provocat o furtună violentă în cadrul formaţiunii de extremă dreapta condusă de fiica sa, Marine Le Pen, dar autorităţile franceze au declanşat o anchetă.

Gerald Gerin, fost majordom al cuplului Le Pen, a devenit în 2008 deţinătorul unui trust cu sediul în Insulele Virgine britanice, Balerton Marketing Limited, structură ce a deţinut un cont la HSBC până în mai 2014, dată la care contul a fost închis şi banii transferaţi în Bahamas, Compania bancară elvetică. Gerald Gerin este trezorierul asociaţiilor de finanţare Cotelec şi Promelec ale FN, dar şi asistentul parlamentar al deputatei FN, Marie-Christine Arnautu, şi asistent personal al lui Jean-Marie Le Pen, potrivit organigramei FN.

Afaceri noi, probleme vechi

Parchetul din Nanterre a confirmat că a primit un semnal din partea Tracfin, celula de informaţii financiare, referitor la suspiciunile privind bani ascunşi de Jean-Marie Le Pen în conturi în Elveţia, „semnal ce va fi studiat”, dar nu a oferit detalii şi nu a precizat despre ce sumă ar fi vorba.

Nu este pentru prima oară când justiţia se preocupă de finanţele lui Jean-Marie Le Pen, care în prezent face obiectul unei anchete judiciare, de la finele anului 2013, referitoare la îmbogăţirea patrimoniului său cu 1,1 milioane euro între 2004 și 2009.

De la confruntarea dintre tată şi fiică de la debutul lunii aprilie, după două interviuri în care el l-a apărat pe mareşalul Petain şi a rei­terat viziunea sa despre camerele de gazare naziste, liderii FN caută un mijloc de a permite „patriarhului” să-şi „păstreze libertatea cuvântului fără să angajeze Frontul”. FN este finanţat de Moscova, iar lidera sa, Marine Le Pen, este o admiratoare a lui Putin.    

Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă